Akcija mladih da se hrana ne baca

Svake godine u Srbiji se baci više od 250.000 tona hrane, a svake večeri, prema podacima Centra za unapređenje životne sredine, 115.000 dece nema miran san zbog gladi.

Mlade aktivistkinje Tamara Stojković i Emilija Bojić su taj problem prepoznale i otvorile su prvi „Zajednički frižider“, u okviru istoimene omladinske inicijative, koju su pokrenule kroz projekat Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF).

Frižider je donirala humanitarna organizacija „28. jun“, a prostor ustupio „Dorćol plac“. „Zajednički frižider“ će biti otvoren svakog dana od 11 do 19 časova. Svakodnevno će ga puniti Banka hrane Beograd koja sarađuje sa velikim trgovinskim lancima. I građani će svakog dana moći da ostave donacije: voće, povrće i fabrički upakovanu i hermetički zatvorenu hranu koja je u roku trajanja.

– Naša ideja je bila da hranu koja se baca preusmerimo onima kojima je najpotrebnija, a frižider je bio najprikladniji način da to uradimo – kaže Tamara Stojković iz omladinske inicijative „Zajednički frižider“.

– Zakon ne dozvoljava donaciju hrane ako nije fabrički upakovana, čak i kada je sveža.

Planiramo da pokrenemo inicijativu za unapređivanje Zakona o donacijama hrane. Po aktuelnom zakonu odgovornost za donaciju hrane snosi donator, dok je u drugim zemljama odgovoran onaj koji je prima. Ako posle keteringa ostane mnogo hrane koja nije ni taknuta, ona se ne može donirati nekoj humanitarnoj organizaciji, već mora da se baci. Nelogično je da se zabranjuje takva donacija.

„Zajednički frižider“ je otvoren za sve kojima je hrana potrebna. Nema ograničenja koliko hrane će neko uzeti.

– Svakodnevno ćemo puniti frižider voćem i povrćem, a pošto sarađujemo sa mnogo donatora nadamo se da ćemo uspeti da nabavimo i druge namirnice – kaže Katarina Žigić Blagojević, izvršna direktorka Banke hrane Beograd.

– Bilo bi odlično da se i građani pridruže inicijativi, da nas podrže i da nam pomognu.

Tamara i Emilija su najavile i postavljanje „Zajedničkog ormara“, da bi se na taj način smanjilo bacanje garderobe.

Bilo je pravo zadovoljstvo, proteklih šest meseci, sarađivati sa devojkama iz inicijative „Zajednički frižider“ – kaže Mina Mirić iz WWF Adrie. – Izuzetno su posvećene i njihov entuzijazam i želja za promenom ni u jednom trenutku nisu posustali. Ono što ovu ideju čini posebnom je da se ne samo smanjuje otpad hrane, već i humanitarna komponenta da se pomogne onima kojima hrana često nije dostupna.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno