Насловна ВЕСТИ Акција младих да се храна не баца

Акција младих да се храна не баца

75

Сваке године у Србији се баци више од 250.000 тона хране, а сваке вечери, према подацима Центра за унапређење животне средине, 115.000 деце нема миран сан због глади.

Младе активисткиње Тамара Стојковић и Емилија Бојић су тај проблем препознале и отвориле су први „Заједнички фрижидер“, у оквиру истоимене омладинске иницијативе, коју су покренуле кроз пројекат Светске организације за заштиту природе (WWФ).

Фрижидер је донирала хуманитарна организација „28. јун“, а простор уступио „Дорћол плац“. „Заједнички фрижидер“ ће бити отворен сваког дана од 11 до 19 часова. Свакодневно ће га пунити Банка хране Београд која сарађује са великим трговинским ланцима. И грађани ће сваког дана моћи да оставе донације: воће, поврће и фабрички упаковану и херметички затворену храну која је у року трајања.

– Наша идеја је била да храну која се баца преусмеримо онима којима је најпотребнија, а фрижидер је био најприкладнији начин да то урадимо – каже Тамара Стојковић из омладинске иницијативе „Заједнички фрижидер“.

– Закон не дозвољава донацију хране ако није фабрички упакована, чак и када је свежа.

Планирамо да покренемо иницијативу за унапређивање Закона о донацијама хране. По актуелном закону одговорност за донацију хране сноси донатор, док је у другим земљама одговоран онај који је прима. Ако после кетеринга остане много хране која није ни такнута, она се не може донирати некој хуманитарној организацији, већ мора да се баци. Нелогично је да се забрањује таква донација.

„Заједнички фрижидер“ је отворен за све којима је храна потребна. Нема ограничења колико хране ће неко узети.

– Свакодневно ћемо пунити фрижидер воћем и поврћем, а пошто сарађујемо са много донатора надамо се да ћемо успети да набавимо и друге намирнице – каже Катарина Жигић Благојевић, извршна директорка Банке хране Београд.

– Било би одлично да се и грађани придруже иницијативи, да нас подрже и да нам помогну.

Тамара и Емилија су најавиле и постављање „Заједничког ормара“, да би се на тај начин смањило бацање гардеробе.

Било је право задовољство, протеклих шест месеци, сарађивати са девојкама из иницијативе „Заједнички фрижидер“ – каже Мина Мирић из WWФ Адрие. – Изузетно су посвећене и њихов ентузијазам и жеља за променом ни у једном тренутку нису посустали. Оно што ову идеју чини посебном је да се не само смањује отпад хране, већ и хуманитарна компонента да се помогне онима којима храна често није доступна.

Извор: Вечерње новости

Фото: Pixabay