Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Ако је на Божић облачно, година ће бити родна

Ако је на Божић облачно, година ће бити родна

114

Пише: Жељко Дулановић

Облачном Божићу горштаци се радују као да им је род рођени. Још ако их у зору дочека мећава, а густ снег пада током целог дана, радост је већа. Ако се пред свитање пак на небу виде звезде, не ваља, и те године ће бити слаба корист од рада у воћњаку и на њиви.

„Сачувај ме, Боже, ведрог Божића и облачног Ђурђевдана“, кажу мештани Златибора, Муртенице, Јавора, Јадовника и Златара. У овој поштапалици сабрано је вековно искуство предака. Да би опстали у планинским врлетима са суровом климом, мештани су научили да „читају“ временске појаве, као и промене на биљном и животињском свету и да на основу њих одређују дане погодне за сетву, косидбу и жетву.

Најстарији први на ногама

У селима југозападне Србије много је обичаја и веровања везаних за православни Божић и Бадњи дан.

– Све што се ради у та два дана ради се у складу с традицијом и народним веровањем, чини се да би укућани били здрави, да њиве и воћњаци добро рађају и да се стока множи – каже Драгољуб Гагричић, новинар у пензији из Нове Вароши.

А на празник Христовог рођења ваља у закопану земљу бацити макар чен белог лука, чак и ако 7. јануар осване под високим снегом, јер ако то урадите, постоји веровање да ће се те године примити све што посејете и посадите.

– Ако је облачно на Божић, те године ће добро родити воће, ако још и пада снег, биће свега у изобиљу. А ако на Божић падне киша, богато ће родити све што се окопа мотиком. И уз здравље укућана, то је за овдашњег сељака и најважније. Планинска земља је посна и шкрта на роду, па да би се од ње видело неке користи мора се добро помучити и доста зноја пролити. Све је то слаба вајда ако нам време не иде на руку – каже Мића Ракетић из Дражевића.

Мада је најстарији у породици, Мића Ракетић ће и на овај Божић бити први на ногама, још пре првих петлова. У цик зоре пробудиће и остале укућане, јер се верује да ће онај ко порани на тај дан бити вредан целе године. А хвала богу, кућа му је пуна чељади.

Мада је црвено слово у календару, на Божић ваља започети послове, нарочито оне који су нам током претходне године задавали доста проблема, јер се верује да ће након тога све ићи глатко и „од руке“. Ради здравља и напретка, на Божић се зором окаде сви укућани, цела кућа, али и помоћне просторије, као што су млекара и сушара за месо. Кадионица са тамјаном затим се носи и у шталу, да се окаде објекат и стока која је у њему – каже Ракетић.

Божићни ручак

Божићни ручак је добра прилика да се на њему окупе укућани, а трпеза је богата разним ђаконијама. Поред чеснице, обавезни су свећа, печеница, суво месо, пита и слаткиши. У појединим засеоцима спрема се и цицвара, у чијој се масноћи огледају укућани, како би сви били здрави целе године.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us