Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО АКО МАЛО РИЗИКУЈЕТЕ И ПРЕПУСТИТЕ СЕ МАШТИ

АКО МАЛО РИЗИКУЈЕТЕ И ПРЕПУСТИТЕ СЕ МАШТИ

Цветне скулптуре и у вашој башти

431

Куполе, скулптуре и слапови од цвећа најчешће се виђају у јавним парковима и на егзибиционим изложбама, али није немогуће да их сместите и у сопствено двориште.

Да бисте разбили стереотипне форме потребно је направити искорак и преузети ризик, чак и када је у питању цвеће у дворишту. У свету су већ најсмелије фантазије у овој области постале стварност, па зашто не би оживеле и код нас. Куполе, скулптуре и слапови од цвећа најчешће се виђају у јавним парковима или на егзибиционим изложбама, али није немогуће да их сместите и у сопствено двориште.

За израду купола и скулптура од цвећа потребна вам је и жичана, бетонска или обична дрвена конструкција, затим неколико саксија цвећа – и жеља да двориште изгледа сасвим другачије.

Идеја, акција, консултације

-Од овог материјала могу да се праве различите форме. Бетонски или дрвени стубови који су вам остали од неких грађевинских радова могу да постану својеврсна постоља на која ће се ређати саксије цвећа у форми куполе. Од жичане конструкције могу да се направе животиње, митска бића или даме с кринолином. У свакој кући, или бар комшилуку, постоји мајстор вичан савијању жице или варењу и прављењу конструкција од гвожђа – каже пејзажни архитекта Магдалена Ненковић.

У овој вртној авантури од пресудног значаја, осим идеје и добре воље, јесте прецизна скица.

– За почетак је довољно да не будете преамбициозни. Пожељно је да кренете с мањим формама, јер ћете у случају неуспеха бити мање разочарани. Израда скице мора да се упоредо одвија с одабиром места у дворишту. Када замислите куполу или скулптуру, планирајте где бисте могли да је поставите. Ако имате „парче“ или „џеп“ у башти који је довољно празан и простран, израдите грубу скицу како бисте имали представу какав ће бити крајњи исход. Следећи корак су консултације. Делује као да пејзажне архитекте претерују и компликују на изглед једноставне акције – каже Магдалена Ненковић, – али није на одмет да се посаветујете с неким ко се разуме у издржљивост материјала. Наиме, конструкција мора да издржи оптерећење, те ако планирате већу куполу или скулптуру, то значи да ће на њој бити више цвећа и земље. Зато би требало одабрати добар материјал, односно, одговарајуће профиле жице или стубова за израду, који ће подржати целу вашу замисао. За израду се могу користити и остаци старог гвожђа.

Које биљке одабрати?

У прављењу дворишних купола и скулптура подједнако је важно и да одаберете праве биљке које ће прекрити конструкцију.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us