Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Ако си цвет, буди мимоза

Ако си цвет, буди мимоза

224

Зимски дани, тамни и хладни, на почетку занимљиви у ишчекивању белих пахуља брзо засите наша срца. Наша чула тада траже трачак сунца, топлоту и први пупољак. Када беле кровове и сиве облаке замене гране препуне жутих миришљавих грудвица, сигуран је знак да је зимској чаролији дошао крај. Мимоза је весник пролећа који најављује нове и ведрије дане.

Мимоза, на латинском Acacia dealbata, спада у род Acacia из породице махунарки и бобова. У свету постоји више од 300 врста мимозе које воде порекло из Аустралије. На нашим просторима узгаја се тек 20-ак врста.

Воли благу, подноси континенталну климу

Читаве дрвореде ове биљке можемо видети дуж ривијере Боке Которске и Херцег Новог. Стабло мимозе расте и до 14 метара у висину, цвета од јануара до марта. Успева на песковитом тлу, а температуре испод -5° Целзијуса ће биљку измрзнути и њене жуте бобице претворити у тамне и увенуле. Мимозе су изузетно нежно цвеће. Када примети и најмању сметњу, затвара листиће и отвара их тек након 15 до 20 минута. Њене гране се не секу, него ломе.

Отпорна на температуре до -10° Ц, мимоза успева на отвореном подручју с благом и умерено топлом климом. Ако биљку униште мразеви, обично никне из матичне биљке и ствара густиш танких стабљика.

Иако мимоза воли благу и умерену климу, успева и у континенталним подручјима, где се може узгајати у зимским вртовима или стакленицима. Осим топле климе, мимоза воли песковита и силикатна земљишта, јер садњом на кречњачком земљишту мање цвета, слабије расте, а листови почињу да жуте.

Опрашивање ветром је ретка појава због тешког полена и чињенице да биљке акације не стварају толико поленових зрна колико се обично налази код биљака које се опрашују ветром.

Семе сребрне акације или мимозе сеје се у марту у контролисаним условима у стакленику, док се саднице саде на отвореном крајем пролећа или почетком лета, када прође опасност од мразева. Врло је важно да су и семе и садница на топлом све док биљка не постане довољно јака за борбу с хладним зимама и смрзавањем тла, а тада могу поднети температуре и до -10° Ц, уз зимску заштиту тла малчем.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us