Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД „Ambelos“ – vinograd božiji

„Ambelos“ – vinograd božiji

410

U manastiru Koporin besmo samo jednom. Neki je sunčan jesenji dan bio, ali ni tam ni vam. U jakni pretoplo, u duksu pohladno. Obuci, skini, skini, obuci, svako malo da nam je dosadilo. Posetivši prethodno Radovanjski lug i crkvu Pokajnicu, još smo bili pod utiskom kumoubistva, iskupljivanja i velike srpske sramote. Koporin, nam je doneo mir. Od samog ulaska, do silaska u hram zadužbinu svetog despota Stefana Lazarevića, samo se tišina čula. Povremeno bi se oglasile ptice, tek da se oživoti. Posedesmo dovoljno da se nadišemo lepote, da nam krvlju prostruji istorija, da vodom sa svetog izvora speremo osećaj nelagodnosti koji osta od Crnog Đorđija i Vujice. U tom mom sećanju ne beše vinarije Ambelos, ni vinograda, ni vina. Možda samo nisam obratila pažnju, ali je zato razgovorom sa Miodragom Džolićem, studentom teologije koji pri vinariji radi, sve postalo jasnije.

– Vinarija „Ambelos“ je pri manastiru Koporin u Velikoj Plani. Sama vinarija se nalazi na manastirskom zemljištu i „Ambelos“ u prevodu sa grčkog jezika označava vinograd, odnosno crkvu koja je vinograd božiji i daruje grožđe od koga se proizvodi vino koje mi koristimo za pričešće. Manastir je ženskog žića i pored njega je sagrađena vinarija – a vinarijom rukovodi vladika braničevski Ignjatije.

– On je na čelu vinarije i oko njega smo svi okupljeni, sveštenici, đakoni, monaštvo, verni narod. Kada dođe vreme berbe grožđa u vinariji se sve radi u vidu mobe. Organizuje se narod koji dolazi i pomaže, što predstavlja jednu zajednicu, jednu crkvu, vid okupljanja, slobodno možemo reći vid liturgije – kada se grožđe uz pomoć vernog naroda obere, sledi proizvodnja vina.

– U manastiru, u vinariji su prisutne sorte kaberne sovinjon, merlo, prokupac od crvenih sorti. Takođe, imamo i kaberne fran i pino noar. Od belih sorti imamo tamjaniku, italijanski rizling i rajnski rizling. Što se tiče vina kao kupaže ono što je lična karta vinarije jeste vino „Despotova sablja“ koje se radi kao kupaža četiri vrste grožđa; kaberne fran, kaberne sovinjon, prokupac i merlo – za razliku od crnih bela rade isključivo sortna sa prirodnim kvascima.

– Bela vina radimo isključivo sortno, i to tamjaniku koja odiše posebnošću naše vinarije jer se radi na prirodan i tradicionalan način. Nema selektivnih kvasaca, samo prirodni kvasci. Radi se sve potpuno prirodno čisto – ono što se uradi odležava u barik buradima, koliko dugo zavisi od vina..

– Sva naša vina odležavaju minimum godinu dana u barik buretu, a neka crvena vina odležavaju i godinu i po dana u bariku – za dobra vina potrebna je i degustaciona sala, koja u manastiru postoji nešto duže od godinu dana.

Piše: Zorica Dragojević