Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ ANTOVIĆI IZ PRILIPCA SEMENIMA I RASADOM SNABDEVAJU HILJADU POVRTARA: Ljubav tri generacije...

ANTOVIĆI IZ PRILIPCA SEMENIMA I RASADOM SNABDEVAJU HILJADU POVRTARA: Ljubav tri generacije u svakoj semenki

- Сваки купац уз расад добија и брошуру с упутствима за даље гајење, и то по принципима органске производње, јер сва средства за прихрану и заштиту која користимо дозвољена су у органској производњи – каже Миломир Антовић. Из малог пожешког села на тржиште ускоро стиже нова генерација хибрида љутих паприка – плод сарадње с новосадским професором др Жарком Илином и светски познатом суботичком фирмом HOYА V.S.

578

Kako proizvesti kvalitetno povrće i ostvariti dobar prinos? Ovo je pitanje na koje odgovor zna porodica Antović iz sela Prilipac kod Požege, jer je tri generacije posvećeno proizvodnji rasada, ali i vlastitih hibrida po kojima su prepoznatljivi na tržištu. Kažu da je u ovaj posao potrebno uložiti mnogo rada, znanja, ljubavi, uz neophodni prirodni talenat. Imaju plasteničku proizvodnju na jednom hektaru i između ostalog, bave se proizvodnjom rasada paradajza, paprike i krastavca za oko 1.000 kupaca iz cele Srbije i Crne Gore. Skoro 90 odsto njih su hobisti i rasad kupuju da bi povrće gajili za vlastite potrebe i po principima organske proizvodnje.

Od semena sve počinje i s njim se sve i završava. Ovako Antovići opisuju i svoj posao. Ovi vredni ljudi bave se proizvodnjom semena, rasada i povrća. Proizvedu oko pola miliona strukova paprike, 60.000 paradajza i 20.000 krastavaca. Glava porodice Milomir, 30 godina je radio kao mašinski inženjer, i za svoj rad, konstrukciju i inovaciju nekoliko mašina nagrađivan je više desetina puta. Nakon zatvaranja fabrike u kojoj je bio zaposlen, 2001. godine odlučio je da na pet hektara zemlje nastavi porodični posao. U 12 plastenika i na jednom hektaru nastavio je da, kao i njegov otac Ljubomir, proizvodi rasad paradajza, paprike i krastavaca. Za četiri godine, zahvaljujući proizvodnji rasada od najkvalitetnijih i najprinosnijijih soti i hibrida, broj kupaca je sa 150 porastao na 1.000.

Od sto kilograma ploda – 800 grama semena

Aleksandar Antović nam je objasnio i da proces semenarske proizvodnje počinje berbom i klasiranjem plodova iz kojih se izvadi seme. Ono se zatim ispira, dezinfikuje i na kraju se suši. Seme paprike na sebi ima biljne masti i šećere i, ukoliko nije obrađeno kako treba, uslediće zaraze. Ceo ovaj postupak mora se završiti u roku od 24 do 48 sati i svaki sat je dragocen da bi se sačuvala životna sposobnost semena. Zatim se ono pakuje u sterilisane pamučne džakčiće i tako se isporučuje firmi „Hoja“ iz Subotice koja radi finalnu doradu. Od 100 kilograma ploda u proseku se dobije od 800 grama do kilogram semena.

Sve što svet otkrije, oni primene

Zajedno s radnicima išao je kod kupaca i rasađivao povrće, besplatno im davao vodorastopiva đubriva i zaštitna sredstva. Iako je i sam u tom periodu bio kreditno opterećen, deo novca izdvajao je za marketing koji je radio baš na ovakav način. Kasnije je uveo i nagradne igre za svoje kupce i poklanjao im plastenike u vrednosti od 300 evra, a sve zahvaljujući evidenciji koju vodi, baš kao što je to radio i njegov otac Ljubomir, a u kojoj se nalaze kupci iz 16 opština iz Srbije i dve iz Crne Gore.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us