Apartmani među čokotima

SREMSKI KARLOVCI POSTAJU MEKA ZA VINSKE TURISTE

Sa 22 registrovane vinarije i još jednom čija je izgradnja u toku, Sremski Karlovci su, ako ne mesto sa najviše vinarija u Srbiji, onda jedno od takvih. Tom zbiru za ponos nisu dodata gazdinstva koja se bave proizvodnjom vina, u kom slučaju bi brojka bila znatno viša.

Razvoj vinogradarstva i vinarstva u istorijskom gradiću na obroncima Fruške gore, sa viševekovnom vinogradarskom tradicijom, nakon obnavljanja proizvodnje grožđa i vina devedesetih godina prošlog veka koje je nastupilo posle nekoliko decenija zatiranja individualne, a radi glorifikovanja industrijske produkcije vina, tekao je postupno. Tek sada je došao u stadijum koji daje za pravo da se Sremski Karlovci mogu smatrati zaokruženom vinskom destinacijom. Povećanje zasada pod vinogradima preteklih tridesetak godina, kojim doduše još nije dosegnut nivo s kraja 19. veka, i otvaranje novih vinarija, pratilo je uporedo i poboljšanje kvaliteta vina. O tome nedvosmisleno svedoče visoki plasmani na svetski priznatim ocenjivanjima. Kao logičan sled događaja u tom procesu, kada i u drugim delovima Srbije i u Karlovcima je zaživeo vinski turizam.

Karakteristična poslednjih godina, kada je reč o tom novom vidu turizma u ovom mestu, jeste pojava vinarija koje u okviru svojih kompleksa grade ili su izgradile smeštajne kapacitete i to uglavnom blizu svojih zasada vinove loze. Među njima ima i vinarija iz drugih mesta čiji vlasnici su odabrali Karlovce i njihove atare za uzgoj loze i gradnju proizvodnih, ali i smeštajnih jedinica.

Ko je napravio prve korake na planu izrade smeštajnih jedinica pročitajte u nastavku

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18