Apatinske ribarske večeri

Pozitivna energija iščekivanja početka spektakla, mogla se osetiti na samom Dunavu, koji je prvi ugostio zainteresovane posetioce da se provozaju brodićem Apatinka njegovim tokom na 1.401 kilometru.

Nedaleko od obale, na stadionu OFK „Mladost“ publika je gledajući utakmicu u isto vreme odala i počast našem sugrađaninu koji će kroz „Memorijal Vladimir Baćanov“ večno živeti sa nama.

Na drugom kraju grada, u crkvi Uznesenje Marijino, publika je uživala u nastupima gradskog hora „Jedinstvo“ i hora iz Sente.

Tradicionalnim defileom mažoretkinja u pratnji duvačkog orkestra apatinskim šetalištem do Trga Nikole Tesle, nezvanično je započeo ceremonijalni deo 58. apatinskih ribarskih večeri, objavljeno je na sajtu Opštine Apatin.

Nekoliko trenutaka kasnije, uz prelepe melodije i korake KUD „Carza“, centar grada je počeo mirisati na apatinski riblji paprikaš koji su pripremali takmičari, a mirisi pečene ribe dopirali su sa prostora koji se već godinama koristi u tu svrhu.

Izlagači su popunili „glavnu“ ulicu svojim artiklima, a ono preostalog mesta posetioci. Centar je pun pozitivne energije, osmeha i graje najmlađih, iz Bloka 112 dopire glas sa razglasa: „Molim vas vozači ubacite žetone“, dok će nešto kasnije sa Trga uz vatromet da odzvanja „Ja bez tebe ne mogu da živim“, kao i drugi hitovi doajena narodne muzike Halida Bešlića.

Predsednica opštine Apatin Dubravka Korać je zvanično otvorila 58. Apatinske ribarske večeri poželevši Apatincima i gostima da lepo provedu veče, a Halidu Bešliću puno zdravlja.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo da vam poželim dobrodošlicu na još jedne, 58. po redu Apatinske ribarske večeri. Svi Apatinci, ali i svi oni koji decenijama dolaze u Apatin znaju koliko je velika i značajna ova manifestacija ne samo za našu opštinu, već i mnogo šire. Najbolji dokaz za to je svi vi koji ste i večeras došli sa raznih strana iz različitih delova Srbije i Sveta da probate originalni i naravno najbolji riblji paprikaš, da se provedete uz muziku najvećih regionalnih zvezda, da uživate u ovim prelepim dunavskim predelima koji nas okružuju i uopšte da steknete lepe uspomene koje će vas sigurno vratiti ovde svake naredne godine – rekla je Dubravka Korać.

Kako je napomenula, Apatinske ribarske večeri održavaju tradiciju koja se sada već meri u vekovima, tradiciju okupljanja ribarskih majstora, njihovih pomoćnika i učenika još iz vremena kada je Apatin bio centar ribarstva na Dunavu od Mohača u Mađarskoj, pa sve do Oršave u Rumuniji, a apatinski ribarski esnaf imao specijalna carska prava i privilegije. Ova vremena jesu prošla, ali tradicija i istorija je ostala i ona će se čuvati dok god nas ima, jer ona je deo našeg identiteta.

– Proslavom ribarskih večeri, slavimo našu prošlost, ali i nazdravljamo našoj budućnosti. Dragi Apatinci, dragi naši gosti, još jednom vam želim da provedete lepo današnje veče, želim puno zdravlja našem gostu i proglašavam 58. Apatinske ribarske večeri otvorenim – poručila je Korać na otvaranju manifestacije.

Foto: soapatin.org

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18