APSOLUTNA DOMINACIJA ŠIĐANA!

Delegacija Udruženja Sremska svinjokolja i kobasicijada iz Šida zabeležila je istorijski uspeh na XI Međunarodnom sajmu S’ Klobasicom u EU, održanom od 14. do 16. marta 2025. godine u Svetom Petru u Šumi (Istra, Hrvatska).

Ovaj prestižni sajam, poznat kao najveće okupljanje proizvođača kobasica i suhomesnatih specijaliteta iz cele Evrope, ugostio je najbolje majstore zanata, ali niko nije mogao da parira Šiđanima! Delegacija u sastavu Stanislav Đierčan, Vladimir Plavšić, Đorđe Lazarov i Milenko Krtinić predstavljala je udruženje na sajmu. Članovi i simpatizeri Kobasicijade osvojili su čak 16 nagrada u međunarodnoj konkurenciji kobasica i kulenove seke!

Najveća čast pripala je Stanislavu Đierčanu, zameniku predsednika Udruženja Sremska svinjokolja i kobasicijada i vitezu od kobasica, koji je proglašen apsolutnim šampionom u međunarodnoj kategoriji kobasica!

Nagradu mu je uručio dr. Mario Bratulić, predsednik Organizacijskog odbora sajma i načelnik opštine Sveti Petar u Šumi. Tom prilikom, Stanislav Đierčan, ponosan na ostvareni uspeh, poručio je:

– Ovo nije samo moja pobeda – ovo je pobeda cele naše ekipe, našeg udruženja i svih ljubitelja prave sremske kobasice! Dokazali smo da se tradicija, znanje i kvalitet ne mogu imitirati, već se godinama grade i čuvaju. Osvojiti titulu u ovako jakoj konkurenciji je ogromna čast i potvrda da Šid stoji rame uz rame sa najboljima u Evropi!

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime