APSOLUTNA DOMINACIJA ŠIĐANA!

Delegacija Udruženja Sremska svinjokolja i kobasicijada iz Šida zabeležila je istorijski uspeh na XI Međunarodnom sajmu S’ Klobasicom u EU, održanom od 14. do 16. marta 2025. godine u Svetom Petru u Šumi (Istra, Hrvatska).

Ovaj prestižni sajam, poznat kao najveće okupljanje proizvođača kobasica i suhomesnatih specijaliteta iz cele Evrope, ugostio je najbolje majstore zanata, ali niko nije mogao da parira Šiđanima! Delegacija u sastavu Stanislav Đierčan, Vladimir Plavšić, Đorđe Lazarov i Milenko Krtinić predstavljala je udruženje na sajmu. Članovi i simpatizeri Kobasicijade osvojili su čak 16 nagrada u međunarodnoj konkurenciji kobasica i kulenove seke!

Najveća čast pripala je Stanislavu Đierčanu, zameniku predsednika Udruženja Sremska svinjokolja i kobasicijada i vitezu od kobasica, koji je proglašen apsolutnim šampionom u međunarodnoj kategoriji kobasica!

Nagradu mu je uručio dr. Mario Bratulić, predsednik Organizacijskog odbora sajma i načelnik opštine Sveti Petar u Šumi. Tom prilikom, Stanislav Đierčan, ponosan na ostvareni uspeh, poručio je:

– Ovo nije samo moja pobeda – ovo je pobeda cele naše ekipe, našeg udruženja i svih ljubitelja prave sremske kobasice! Dokazali smo da se tradicija, znanje i kvalitet ne mogu imitirati, već se godinama grade i čuvaju. Osvojiti titulu u ovako jakoj konkurenciji je ogromna čast i potvrda da Šid stoji rame uz rame sa najboljima u Evropi!

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo