ARONIJA – ELIKSIR ZDRAVLJA

Za plodove aronije često se kaže da su eliksir zdravlja. Bogati su hranljivim i lekovitim materijama, pozitivno deluju na ljudski organizam, pa se smatraju prirodnim antibiotikom. U njima je prava riznica vitamina i minerala. Obiluju bojenim materijama, zbog čega se koriste kao bojadiseri u proizvodnji sokova, likera, džemova i želea.

Aronija svojim sastavom predstavlja hranu i lek koji umanjuje rizik od pojave mnogih bolesti – kardiovaskularnih, hroničnih zapaljenja, gastro problema, zapaljenja oka… Jača imunološki sistem, usporava procese starenja i ima antiseptičko dejstvo. Sveže ubrani plodovi sadrže malo šećera, opori su, ali su dobri za obolele od dijabetesa. Skuvane u vidu kompota blagotvorne su u lečenju šećerne bolesti. Čaj od listova aronije otklanja umor.

Sazreva u periodu od sredine avgusta do početka septembra. Plodovi se beru kada postanu sočni, sjajni i skoro crne boje.  

Bobice aronije potopljene u domaću šljivovicu pokazale su se kao izvrsne u borbi protiv triglicerida i povišenog holesterola.

S. Malinović

Dobro jutro broj 556 – Avgust 2018.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18