Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Aronija nije ironija: Zdravlje ljubičasto obojeno

Aronija nije ironija: Zdravlje ljubičasto obojeno

601

Za plodove aronije često se kaže da su eliksir zdravlja. Bogati su hranljivim i lekovitim materijama, pozitivno deluju na ljudski organizam, pa se smatraju prirodnim antibiotikom. U njima je prava riznica vitamina i minerala. Obiluju bojenim materijama, zbog čega se koriste kao bojadiseri u proizvodnji sokova, likera, džemova i želea.

Aronija svojim sastavom predstavlja hranu i lek koji umanjuje rizik od pojave mnogih bolesti – kardiovaskularnih, hroničnih zapaljenja, gastro problema, zapaljenja oka… Jača imunološki sistem, usporava procese starenja i ima antiseptičko dejstvo. Sveže ubrani plodovi sadrže malo šećera, opori su, ali su dobri za obolele od dijabetesa. Skuvane u vidu kompota blagotvorne su u lečenju šećerne bolesti. Čaj od listova aronije otklanja umor.

Sazreva u periodu od sredine avgusta do početka septembra. Plodovi se beru kada postanu sočni, sjajni i skoro crne boje.  

Aronija je voćna biljka koja potiče iz Severne Amerike, ali je danas rasprostranjena širom sveta zbog svojih lekovitih i hranljivih svojstava. Plodovi aronije poznati su po svom izuzetno jakom antioksidativnom dejstvu, što je razlog zašto se često nazivaju „superhranom“. Evo nekoliko razloga zašto je aronija dobra i korisna:

Antioksidativna svojstva: Plodovi aronije sadrže visok nivo antioksidanata, uključujući antocijanine, flavonoide, vitamine C i E, što pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u organizmu. Antioksidanti pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i mogu doprineti prevenciji bolesti srca, raka i drugih hroničnih bolesti.

Podrška zdravlju srca: Aronija može pomoći u održavanju zdravlja srca jer može smanjiti nivo lošeg LDL holesterola i krvni pritisak.

Jačanje imunog sistema: Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, aronija može pomoći u jačanju imunog sistema i povećanju otpornosti organizma na infekcije.

Prevencija digestivnih problema: Sok od aronije može pomoći u smirivanju digestivnih problema, kao što su nadimanje i iritabilni kolon.

Podrška zdravlju mozga: Neke studije sugerišu da antioksidanti u aroniji mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje mozga i mogu pomoći u sprečavanju kognitivnog propadanja kod starijih osoba.

Pomoć u kontroli telesne težine: Aronija ima nizak sadržaj kalorija, ali je bogata vlaknima, što može pomoći u održavanju osećaja sitosti i kontroli telesne težine.

Aronija se može konzumirati u svežem obliku, ali se često koristi i za pravljenje sokova, džemova, sirupa, čajeva, kapsula i dodataka ishrani. Kao i kod svake hrane, važno je uživati u aroniji u okviru raznovrsne i uravnotežene ishrane kako bi se ostvarile njeni pozitivni efekti na zdravlje. Takođe, pre nego što uključite aroniju u svoju ishranu, preporučuje se da se posavetujete sa zdravstvenim stručnjakom, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili alergije.

Bobice aronije potopljene u domaću šljivovicu pokazale su se kao izvrsne u borbi protiv triglicerida i povišenog holesterola.

I. R.