Насловна ВЕСТИ1 Aspirin za cveće

Aspirin za cveće

979

Piše: Biljana Nenković

Cveću je uvek potrebno sunce, vazduh, voda i hrana, ali su mu, kao i ljudima, ponekad potrebni i lekovi kako bi ozdravilo ili se oporavilo. Za neke boljke cveće ima samo svoje medikamente. Naravno da, kao i ljudi, voli alternativnu medicinu i organsku preventivu, kako bi biljke poboljšale imunitet. Međutim, ponekad odgajivači mogu da zavire i u svoje kućne apoteke, jer možda se tamo krije infuzija za njihove biljke. Evo primera.

Aspirin

Osim što se koristi u zvaničnoj medicini za ublažavanje simptoma prehlade i za cirkulaciju, aspirin može da pomogne u oporavku bolesnih biljaka i da pospeši njihov rast. U aspirinu se nalazi salicilna kiselina koja, s ostalim sastojcima, pomaže biljkama. Koristan je za sve vrste biljaka, bilo da ih gajite u dvorištu ili u saksijama, jer ih čini otpornijim. Potrebno je samo da jednu tabletu aspirina rastvorite u jednom litru destilovane vode. Tableta se izmrvi, stavi u vodu i mućka dok se ne otopi. Ovim rastvorom biljke mogu da se zalivaju ili prskaju, najbolje jednom nedeljno.

Aspirin deluje na razvoj korena, a redovnom upotrebom cveće postaje bujnije. Pospešuje rast tako što sprečava pojavu gljivica. Apsirin može da spreči proizvodnju etilena, zbog kojeg biljke venu. Ovaj lek je odličan i za rezano cveće. U vazu sa cvećem dodaje se izmrvljena tableta i biljke će duže ostati sveže.

Jod

Flašica joda iz apoteke, koja nas uvek asocira na operacione sale i dezinfekciju rana, korisna je i za gajenje cveća. Iskusni odgajivači tvrde da jod najbolje rezultate daje kod muškatli i pomaže im da cvetaju do kasne jeseni. Ukoliko biljka nema dovoljno joda, razvijaće se usporeno i biti podložnija bolestima. Jod u biljkama reguliše protok vode i razmenu kiseonika, čini ih otpornijim, ali i produžava vreme cvetanja. Može se koristiti i za zalivanje povrća u bašti.

„Lečenje“ muškatli jodom je veoma lako. Stavi se kap farmaceutskog joda u litar vode, a potom se 50 mililitara te tečnosti sipa uz unutrašnju ivicu svake saksije. Treba paziti da se ne pretera s količinom, jer previše joda može da ošteti koren. Treba obratiti pažnju i da se već ne koristi neka od prihrana koja u sebi sadrži jod, jer će tada doza biti prevelika.

Muškatle treba negovati s ljubavlju, jer one ljubav uzvraćaju. Naime, njihov miris ublažava glavobolju i pomaže kod nesanice.

Kvasac

Ukoliko cveće sporo raste, ne cveta, i žuti, treba mu pomoći kvascem pa će brzo povratiti sjaj. Ovo je jeftina i prirodna zamena za skupa veštačka đubriva i preparate. Jer, i biljke vole prirodno podizanje imuniteta. Prirodno đubrivo možemo i sami da pravimo.

Kvasac sadrži sastojke koji dobro utiču na rast i razvoj biljaka – vitamine B kompleksa, fitohormone i auksin. Kao što raste testo kada zamesimo hleb, slično se ponašaju i biljke kad im se daje kvasac. Rastvor od kvasca za cveće i ostale biljke, pravi se tako što se 10 grama kvasca i jedna mala kašika šećera razmute u litru vode.

Mešavinu ostaviti da odstoji nekoliko sati, promešati i zaliti biljke. Savet je da se rastvor uvek pravi svež. Prihrana cveća kvascem radi se na oko dve nedelje. Tokom leta može da se zaliva ovim rastvorom jednom nedeljno. Sastojci iz kvasca popravljaju kvalitet zemljišta, što odgovara biljkama, koje postaju snažnije. Prihrana kvascem dobra je i za sobne, i za baštenske biljke.

Ricinusovo ulje

Milioni žena koriste ricinusovo ulje za rast kose i gušće trepavice, ali je ovo ulje je odlično i za cveće, jer podstiče cvetanje i jača biljku. U litar vode, koja je odstajala nekoliko dana, treba dodati jednu kafenu kašiku ricinusovog ulja. Flašu dobro zatvoriti i snažno mućkati. Trik je da se ricinusovo ulje potpuno rastvori i dobro sjedini s vodom, da ne bi “opeklo” korene biljaka. Odmah, nakon mućkanja, dok se ulje nije podiglo, zaliti cveće. Ako biljka cveta jednom godišnje, dovoljna je jedna takva prihrana. Ako cveta stalno, potrebno ju je prihranjivati ricinusovim uljem jednom mesečno.

I cveće voli novce

Baštovani koriste bezbroj načina da spasu svoje cveće i poboljšaju njihovo zdravlje i otpornost. Svi odreda su jeftini i ne podrazumevaju skupe preparate. Na primer, korice nara ili nekih drugih citrusa preliju se vodom i, kada mešavina prenoći, zalivaju se biljke. Ljubitelji cveća su bar jednom primetili da biljke venu iz neobjašnjivih razloga. Čest uzrok su sitne štetočine – mušice, koje je teško uočiti golim okom. U ovom slučaju koristi se nekoliko običnih šibica. Jednostavno, zabodu se glavicama u zemlju, na udaljenosti 5 centimetara od ruba saksije i cveće se zalije. Nakon dva dana, zamene se šibice novim, a nakon još dva dana mušice bi trebalo da nestanu. Šibice sadrže fosfor i sumpor. Materije prodiru u zemljište i oslobađaju biljku od nezvanih gostiju.

Za sprečavanje gljivica u zemlji cvećari ponekad koriste i bakarne novčiće. Stavljaju nekoliko parica u zemljište oko biljke, i bakar uništi spore gljivica