Насловна ВЕСТИ1 Аспирин за цвеће

Аспирин за цвеће

440

Пише: Биљана Ненковић

Цвећу је увек потребно сунце, ваздух, вода и храна, али су му, као и људима, понекад потребни и лекови како би оздравило или се опоравило. За неке бољке цвеће има само своје медикаменте. Наравно да, као и људи, воли алтернативну медицину и органску превентиву, како би биљке побољшале имунитет. Међутим, понекад одгајивачи могу да завире и у своје кућне апотеке, јер можда се тамо крије инфузија за њихове биљке. Ево примера.

Аспирин

Осим што се користи у званичној медицини за ублажавање симптома прехладе и за циркулацију, аспирин може да помогне у опоравку болесних биљака и да поспеши њихов раст. У аспирину се налази салицилна киселина која, с осталим састојцима, помаже биљкама. Користан је за све врсте биљака, било да их гајите у дворишту или у саксијама, јер их чини отпорнијим. Потребно је само да једну таблету аспирина растворите у једном литру дестиловане воде. Таблета се измрви, стави у воду и мућка док се не отопи. Овим раствором биљке могу да се заливају или прскају, најбоље једном недељно.

Аспирин делује на развој корена, а редовном употребом цвеће постаје бујније. Поспешује раст тако што спречава појаву гљивица. Апсирин може да спречи производњу етилена, због којег биљке вену. Овај лек је одличан и за резано цвеће. У вазу са цвећем додаје се измрвљена таблета и биљке ће дуже остати свеже.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us