Austrijski kalemovi

Na ocenjivanju vina na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu vinarija „Frug“,  osvojila je četiri zlatne medalje, jedno veliko zlatno odličje i šampionski pehar za sovinjon blan iz prošlogodišnje berbe. Šest meseci ranije, na Trećem međunarodnom sajmu vina „Wine Vision Open Balkan“, vina vinarije „Frug” nagrađena su sa šest priznanja, dok je šardone signum poneo titulu najboljeg regionalnog belog vina.

Sadni materijal vinarija „Frug“ je nabavila u Austriji, u rasadniku porodice Burger koja se generacijama bavi tim poslom. Kalemovi su ugovoreni godinu dana pre sadnje.

– Napravljen je tačan spoj podloge i klona koji smo želeli da imamo. Čak u toku te godine smo išli u rasadnik i videli redove gde se nalazi naš sadni materijal. Toliko smo zadovoljni kvalitetom da godinama sarađujemo isključivo sa tim austrijskim porodičnim rasadnikom. Za lokalne sorte materijal pribavljamo u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu – kaže Jelena Koković enolog vinarije.

Piše: Zorica Milosavljević

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno