Autohtone sorte kruške

•     Jeribasma (Jerbasma, Vodenjača) – plodovi su krupniji (oko 180 g). Boja je zelenkasta, s određenim brojem smeđih tačaka. Vreme dozrevanja je krajem septembra meseca. Nakon branja solidno podnosi transport.

•     Lubeničarka (Bostanka) – plodovi su sitniji, a karakteriše ih svetloroze meso ploda. Plodovi su zelene boje sa dosta crvenila. Vreme dozrevanja je početkom avgusta meseca.

•     Karamanka – Plodovi kod ove sorte krušaka su srednje krupni (oko 140 g). Mada ima kruškolik oblik, na površini ima određene kvrge, što joj daje napravilan izgled u određenoj meri. Boja plodova je zelena, s nešto crvenila s osunčane strane. Vreme dozrevanja je krajem sedmog i početkom osmog meseca.

Nashi – ovo je naziv za čitav niz sorti. Kod nas se pojavljuju: Chojuro, Kosui, Nijisseiki, Shinko, Shinseiki. Ono što je karakteristično za sve sorte je da izgledom podsećaju na plodove jabuke. Kako je u pitanju dosta veliki niz sorti krušaka, tako se i vreme njihovog dozrevanja se kreće od početka aprila, pa sve do kraja septembra. Zato, kada vam neko spomene Nashi krušku, obavezno se raspitajte koja je sorta u pitanju.

Ove sorte karakteriše veća otpornost na uobičajne bolesti krušaka na ovim prostorima, kao i na dejstvo štetnih insekata.

U poslednje vreme se na tržištu mogu naći sorte stubastih krušaka, uglavnom se sade na okućnicama. Visina glavnog stabla je retko preko 2,5 metra. Obratite pažnju prilikom kupovine, postoji dosta prevara.

•     Safir – plodovi su srednje veličine, žute boje s nešto rumenila. Vreme dozrevanja je tokom letnjih meseci.

•     Dekor – ova sorta ima dva varijeteta koja se razlikuju prema boji plodova, i to sa žutim kruškama, i sa crvenkastim. Vreme dozrevanja je druga polovina osmog meseca.

Pored Turandota i Karmena, od novijih sorti treba obratiti pažnju na sorte kruške Aida i Xenia.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18