Насловна АРХИВА AVGUSTOVSKA PRIHRANA PČELA: Ako je paša oskudna

AVGUSTOVSKA PRIHRANA PČELA: Ako je paša oskudna

618
Foto: Pixabay

Poslednje obilne paše u ovom mesecu veoma su važne kao izvor dragocene hrane za razvoj legla i izvođenje zimskih pčela. Međutim, zbog visokih temperatura i suše, pojedine zajednice ne mogu da sakupe dovoljne količine hrane neophodne za prezimljavanje i prolećni razvoj. Zbog toga ih treba na vreme prihraniti.
Pri tome se često greši i za prihranu koristi isključivo šećerni sirup. Ali, ova energetska hrana ne sadrži biljne hormone, enzime, vitamine i minarale koji ubrzavaju razvoj i povećavaju fiziološke sposobnosti pčela. Ako su okolnosti takve da se, ipak, mora dodati šećer, obavezno se dodaje i med. Pošto se u tom slučaju, preko meda koji potiče iz obolelih društava, mogu preneti i razne bolesti, predostrožnost nije na odmet.

Dr Rodoljub Živadinović, iz Žitkovca pčelar, i stručnjak za ovu oblast, preporučuje prihranjivanje medom koji je laboratorijski ispitan i ne sadrži spore američke kuge, nozemoze i krečnog legla. Najbolji je lipov, suncokretov i bagremov. Prilikom pravljenja rastvora vode i šećera, dodaje se više od 50 odsto meda. Ako u prirodi nema polenove paše, za prihranu se koristi i cvetni prah. Tako se matica podstiče na polaganje jaja, ubrzava se razvoj i stvara dovoljno zdravih pčela koje će u proleće obnoviti društvo.

S. Porobić

Dobro jutro broj 544 – Avgust 2017.