Насловна АРХИВА АВГУСТОВСКА ПРИХРАНА ПЧЕЛА: Ако је паша оскудна

АВГУСТОВСКА ПРИХРАНА ПЧЕЛА: Ако је паша оскудна

483
Foto: Pixabay

Последње обилне паше у овом месецу веома су важне као извор драгоцене хране за развој легла и извођење зимских пчела. Међутим, због високих температура и суше, поједине заједнице не могу да сакупе довољне количине хране неопходне за презимљавање и пролећни развој. Због тога их треба на време прихранити.
При томе се често греши и за прихрану користи искључиво шећерни сируп. Али, ова енергетска храна не садржи биљне хормоне, ензиме, витамине и минарале који убрзавају развој и повећавају физиолошке способности пчела. Ако су околности такве да се, ипак, мора додати шећер, обавезно се додаје и мед. Пошто се у том случају, преко меда који потиче из оболелих друштава, могу пренети и разне болести, предострожност није на одмет.

Др Родољуб Живадиновић, из Житковца пчелар, и стручњак за ову област, препоручује прихрањивање медом који је лабораторијски испитан и не садржи споре америчке куге, ноземозе и кречног легла. Најбољи је липов, сунцокретов и багремов. Приликом прављења раствора воде и шећера, додаје се више од 50 одсто меда. Ако у природи нема поленове паше, за прихрану се користи и цветни прах. Тако се матица подстиче на полагање јаја, убрзава се развој и ствара довољно здравих пчела које ће у пролеће обновити друштво.

С. Поробић

Добро јутро број 544 – Август 2017.