Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Baba ganuš kao namaz i salata

Baba ganuš kao namaz i salata

99

Ovaj tradicionalni specijalitet azijske kuhinje redovno se priprema u kuhinji porodice Janjić. Marija ga je malo modifikovala pa ga pravi i kao salatu. Po starom azijskom receptu priprema se od dva patlidžana koji zajedno teže oko 500 do 600 gr, dve kašike tahini paste (taan), dve kašike maslinovog ulja, po ukusu soli, dva čena belog luka, soka od jednog limuna, dve-tri kašike bobica nara, dve kašike nane ili peršuna.

Patlidžan ispeći na roštilju ili ispod grila u rerni, oljuštiti i ocediti u cediljki. Oceđen sitno iseckati na dasci ili ga u nekom sudu viljuškom izgnječiti.U njega dodati tahini – domaći ili kupovni, sok od limuna, izgnječen ili ispasiran beli luk, posoliti i dobro izmešati da masa pobeli. Ovlaš umešati kašiku sitno seckanog peršuna, ili nane. Preručiti sve u duboki tanjir ili činijicu i bogato posuti bobicama nara i preostalim peršunom. Po želji, preliti s malo maslinovog ulja. Poslužuje se kao meze uz prepečen hleb ili propečene lepinjice ili kao salata uz glavno jelo. Ko ne voli slano-voćne kombinacije može da izostavi nar. Marija ga zamenjuje komadićima pečene paprike. Da bi se baba ganuš, koji u bukvalnom prevodu znači stidljivi tata, mogao pripremati i zimi, sastojke valja zamrznuti. Pečeni patlidžan može da se zamrzne u komadima ili samleven u blenderu, a paprika, po tradiciji se zamrzava u svakom domaćinstvu.

Piše: Svetlana Mujanović