Baca se petina proizvedene hrane, milioni gladuju

Bačena hrana na globalnom nivou je treći najveći zagađivač posle SAD i Kine, navode humanitarne i ekološke organizacije, posle izveštaja UN u kojem je utvrđeno da se svake godine baci oko milijardu tona hrane.

Skoro petina (17 odsto) proizvedene hrane širom sveta 2019. godine završilo je u kantama i na deponijama.

Ukoliko je potrebna ilustracija, to bi bilo dovoljno da napuni 23 miliona 40-tonskih kamiona, čiji bi lanac bio dovoljno dugačak da okruži Zemlju sedam puta.

Osim očigledne tragedije i bacanja hrane dok milioni ljudi širom sveta gladuju, stručnjaci su izračunali i koliko se tačno resursa utroši na njenu proizvodnju – od đubriva za uzgajanje biljaka do goriva koje se koristi za mehanizaciju i struje za njenu obradu.

Konačna brojka je da se tokom procesa proizvodnje hrane koju bacimo oslobodi oko 10 odsto ukupnih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Do zastrašujućih brojki „Izveštaja o bacanju hrane 2021“ se došlo zajedničkim naporima Programa za zaštitu prirode UN-a i humanitarne organizacije „Wrap“. Cilj je da se količina bačene hrane do 2030. godine prepolovi.

„Osoba koja danas ide u prodavnicu verovatno će paciti petinu stvari koje stavi u korpu. Neverovatno je šta se sve može uraditi prostim pravljenjem spiska za prodavnicu i proverom frižidera pre nego što odete u kupovinu“, kaže Markus Gover, direktor organizacije „Wrap“.

Izvor: RTS

Foto: Freeimages

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18