Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО БАЧВАНКА ЈУДИТ КИШ ТОРМА СКУЋИЛА СЕ ПОДНО СВРЉИШКИХ ПЛАНИНА: Пластеник за артичоку...

БАЧВАНКА ЈУДИТ КИШ ТОРМА СКУЋИЛА СЕ ПОДНО СВРЉИШКИХ ПЛАНИНА: Пластеник за артичоку у Црнољевици

140
Concept of healthy food with artichoke on white background

Пропланци и шуме наше земље пуни су разних лековитих биљака, само ваља их препознати и знати који део се, код које врсте, у које време сакупља. Неке лековите биљке се и гаје, а неке су познатије као поврће. Највећа непознаница међу њима је артичока (Cynara scolymus), зељаста биљка пореклом с Медитерана, која је била чувена још у доба античке Грчке и Рима. Постоји пуно легенди о артичоки, а по једној се врховни бог Зевс заљубио у лепотицу Цинару која је остала хладна на његова удварања. Увређени Зевс ју је претворио у биљку с прелепим цветовима и бодљикавим листовима, због којих је остала неприступачна – у артичоку.

Пише: Светлана Мујановић

Савременим истраживањима из цвасти и листова изолована су бројна активна лековита једињења, а цветови, који плене топлом љубичастом бојом, прави су деликатес у елитним ресторанима.

Као поврће ова биљка се може видети тек у неким баштама и окућницама. Многи је гаје и као украсну јер, и без цвета, њени зеленосиви листови са сребрнкастим одсјајем, привуку пажњу сваког пролазника. Највећи проблем, због којег је у нашим крајевима ретка, јесте тај што тешко презими, а као лековита биљка је мало позната. Ипак је у селима на обронцима Сврљишких и Суве планине многи гаје и постоји више откупљивача суве хербе.

Лековита сировина за фармацеуте

Породица Јудит Киш Торма некада је живела на северу Бачке, а онда су се, како се то често каже, трбухом за крухом, отиснули на југоисток и скућили у селу Црнољевица, недалеко од Сврљига. За Јудиту, кројачицу по занимању, овде није било посла, јер, како у шали каже, овдашње жене нису пратиле моду. Одлука је пала да крене у сакупљање лековитог биља, којег има у изобиљу на сваком кораку. И тако, вешта кројачица, а невешта сакупљачица лековитог биља, ноћу је учила, а дању ишла по пропланцима да то што је научила, примени у пракси.

Убрзо је почела да сама производи расад неких биљака, и то за потребе малих и великих компанија из фармацеутске индустрије. Тако су направили пластеник и у њему је, између осталих, кренула и сетва и производња расада артичоке који, чим прође опасност од касних пролећних мразева износе на отворено и гаје до зиме. А због чега само до зиме, зашто не и више година јер, то је вишегодишња биљка?

– Као вишегодишња биљка артичока се гаји као поврће, због нерасцветаног пупољка који се користи у исхрани – каже Јудит. – Као лековита, поготово на већим надморским висинама, код нас се ипак гаји као једногодишња, јер би се тешко могла заштитити од зиме, а и најлековитији су први листови код младе биљке.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us