Baklave

Prvi put se baklava u Srbiji pominje u 17. veku kada je turski putopisac Evlija Čelebija napisao da je, prolazeći kroz Beograd, video u beogradskim kulama savijenu baklavu veliku kao točak od kola. Srpska baklava sastavni je deo trpeze za Badnji dan, a njeni istorijski tragovi nalaze se i u vojvođanskoj božićnoj česnici, ispečenoj od tankih kora, natopljenih medom i orasima.
Za našu baklavu kažu da valja da odstoji nakon spremanja i da je ne treba odmah jesti.

Potrebno je:

  • 1kg šećera
  • ½ l vode
  • 1 limun na kriške
  • ½ kg tankih kora
  • 100 g maslaca
  • 3 dcl ulja
  • ½ kg mlevenih oraha
  •  100 g šećera

Priprema:

Šećer i vodu, zajedno s limunom, staviti u šerpu. Kad provri, kuvati još 20 minuta i skloniti s vatre. Kore preseći da se dobiju 4 trake jednake širine. Otopiti maslac

i dodati ulje. Pomešati orahe i šećer. Svaku koru namazati maslacem i uljem i posuti orasima. Ređati četiri jednu na drugu. Smotati u trougao i staviti u tepsiju na pek papir. Ponoviti do kraja. Peći na 1800C oko 30 minuta. Vruće baklave preliti hladnim sirupom.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18