Bakterije štite od mraza

Nedavna istraživanja su utvrdila da bi se ublažavanje efekata mraza moglo postići rešenjima koja ne podrazumevaju paljenje biljnih ostataka ili mehaničku opremu. Istraživanjima američkih naučnika utvrđeno je da postoji veza između štete koju uzrokuje mraz i određenih bakterija prisutnih u biljkama i da bi upravo bakterija Pseudomonas syringae mogla poslužiti kao rešenje za borbu protiv ekstremno niskih temperatura. Veći broj radova je potvrdio da poljoprivredne kulture osetljive na mraz na sebi sadrže veću populaciju bakterija iz ovog roda i koje utiču na stvaranje leda na temperaturama višim od normalnih temperatura smrzavanja. Bakterije iz roda Pseudomonas su toliko vešte u stvaranju leda da je pre nekoliko godina počelo sa njihovim inkorporiranjem u mašine za spravljanje veštačkog snega na skijalištima.

Aleksandar Leposavić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime