Banatsko Karađorđevo: Džemovi su napravljeni, lešnici će završiti u “Nuteli”

Džem od šipka je u teglama i time je Zora Đurić iz Banatskog Karađorđeva završila ovogodišnju sezonu pripremanja slatke zimnice. Sledi kratka pauza do polovine ili evenutalno do kraja januara, a onda sve ispočetka.

U teglicama koje je vredna meštanka sela na području opštine Žitište sa velikom radošću punila ove, kao i prethodnih godina, nalaze se pekmez od kajsija, šljiva, smokava, malina, narandže, dunja i zove, kao poseban specijalitet. Napravljen je i kitnikez i još mnogo toga lepog. A sve što je u teglama, prvo je bilo u voćnjaku Đurićevih.

– Šipak poslednji dospeva i nije lako od njega napraviti džem. Prvo ga treba nabrati i to radim uglavnom sama, uz pomoć porodice, jer ne možemo da nađemo radnike. Onda se šipak skuva, samelje, procedi, pa se od pulpe kuva džem. Džem je potpuno prirodan i zato priprema traje toliko dugo. Takvi su i ostali proizvodi iz našeg poljoprivrednog gazdinstva. Zahvaljujući kvalitetu, brend „Doda“, pod kojim su svi proizvodi iz našeg gazdinstva, postao je poznat i van granica Banata i Vojvodine – priča za portal zrenjaninski.com Zora Đurić.

Proizvodnja je strogo kontrolisana

 Poljoprivredno gazdinstvo Đurićevih, inače, jedno je od gazdinstava koje je ušlo u program saradnje sa čuvenom kompanijom „Ferero“. Đurićevi su, naime, na površini od 16 hektara podigli zasad lešnika. Lešnici, koji puni rod dostignu sedme godine od sadnje, trebalo bi da završe u teglama čuvene „Nutele“ ili nekom drugom proizvodu svetski poznate kompanije „Ferero“.

– Nismo u direktnoj saradnji sa „Fererom“, nego sa jednom firmom iz Srbije koja je njihov saradnik. Imamo 5.000 leski, a ove godine, u drugoj godini od sadnje, sakupili smo deset kilograma lešnika. Malo lešnika, ali velika sreća. Proizvodnja je strogo kontrolisana i odvija se uz konsultacije i nadzor. Mi smo za to spremni, kao što smo spremni i da povećamo površine – ističe Zora.

Iako nije rođena Banaćanka, Zora kaže da ju je ravnica, u koju je došla pre 32 godine, potpuno uzela pod svoje.

– Volim ravnicu, pa kad se odnekud vraćam srce mi jače zakuca kad uđem u Banat. Volim prirodu i sve poslove u njoj i zato mi nije ništa teško. Sve što radim, radim kao za svoju porodicu, jer mi nije cilj zarada nego kvalitet. Zato se ne brinem za plasman onoga što proizvedem – završava razgovor Zora Đurić, koja je od hobija uspela da napravi brend i sopstveni biznis.

Izvor: zrenjaninski.com

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18