Banjalučki rez za zdravo voće

Na Poljoprivrednom fakultetu u Banja Luci održana je radionica REZ 2025. Tema je bila kruška, a u dva dana trajanja radionice, teoretski deo u organizaciji Instituta za hortikulturu održan je u Studentskom centru, dok je praktični deo rezidbe uz rezidbu kruške, jabuke i šljive prikazan na Eksperimentalno edukativnom centru Poljoprivrednog fakulteta u Aleksandrovcu.

Banjalučani su bili izuzetno dobri domaćini i već prvog dana u selu Prnjavoru u domaćnistvu Dejana Popovića imalo se šta videti i naučiti. Profesori Beogradskog, Novosadskog, Makedonskog Univerziteta i Instituta za voćarstvo u Čačku, savetodavci i uzgajivači,  imali su priliku da vide i čuju kako se jedan domaćin bori sa bolestima u zasadima kruške, na koji način je orezuje da bi dala plod  dovoljno kvalitetan za industrijsku proizvodnju, ali i poraznu činjenicu da su sredstva u borbi protiv kruškine buve redukovana, te da će za sledeću godinu to biti problem, dok je ove godine problem napravila stenica.

Drugog dana predavanja u Studenstskom centru održali su gost iz Amerike profesor Tod Ejhorn iz Mičigena, dr Ivana Glišić iz Instituta za voćarstvo u Čačku, prof. dr Dragan Radivojević sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Biserka Milić sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu,  prof. dr Miljan Cvetković sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banja Luci i Rajko Lazić dipl. ing.

Proizvođači, kojih je bilo u velikom broju, savetodavci, studenti, dobili su saznanja o novoj strategiji borbe protiv kruškine buve, sistemu gajenja kao segmentu održive proizvodnje kruške, kontroli rodnosti i rezidbi i proređivanju plodova kao i savremenim trendovima u stvaranju novih sorti kruške. Praktični deo radionice održan je na Eksperimentalno edukativnom centru Poljoprivrednog fakulteta u Aleksandrovcu, gde je pokazana rezidba u uzgojnim oblicima Guyot, Bi-axis, UFO i Vreteno.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18