Banjalučki rez za zdravo voće

Na Poljoprivrednom fakultetu u Banja Luci održana je radionica REZ 2025. Tema je bila kruška, a u dva dana trajanja radionice, teoretski deo u organizaciji Instituta za hortikulturu održan je u Studentskom centru, dok je praktični deo rezidbe uz rezidbu kruške, jabuke i šljive prikazan na Eksperimentalno edukativnom centru Poljoprivrednog fakulteta u Aleksandrovcu.

Banjalučani su bili izuzetno dobri domaćini i već prvog dana u selu Prnjavoru u domaćnistvu Dejana Popovića imalo se šta videti i naučiti. Profesori Beogradskog, Novosadskog, Makedonskog Univerziteta i Instituta za voćarstvo u Čačku, savetodavci i uzgajivači,  imali su priliku da vide i čuju kako se jedan domaćin bori sa bolestima u zasadima kruške, na koji način je orezuje da bi dala plod  dovoljno kvalitetan za industrijsku proizvodnju, ali i poraznu činjenicu da su sredstva u borbi protiv kruškine buve redukovana, te da će za sledeću godinu to biti problem, dok je ove godine problem napravila stenica.

Drugog dana predavanja u Studenstskom centru održali su gost iz Amerike profesor Tod Ejhorn iz Mičigena, dr Ivana Glišić iz Instituta za voćarstvo u Čačku, prof. dr Dragan Radivojević sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Biserka Milić sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu,  prof. dr Miljan Cvetković sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banja Luci i Rajko Lazić dipl. ing.

Proizvođači, kojih je bilo u velikom broju, savetodavci, studenti, dobili su saznanja o novoj strategiji borbe protiv kruškine buve, sistemu gajenja kao segmentu održive proizvodnje kruške, kontroli rodnosti i rezidbi i proređivanju plodova kao i savremenim trendovima u stvaranju novih sorti kruške. Praktični deo radionice održan je na Eksperimentalno edukativnom centru Poljoprivrednog fakulteta u Aleksandrovcu, gde je pokazana rezidba u uzgojnim oblicima Guyot, Bi-axis, UFO i Vreteno.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a