Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ БАШТА БЕЗ ХЕМИЈЕ – ЗДРАВЉЕ У ТАЊИРУ: Лекови за биљке из бакине...

БАШТА БЕЗ ХЕМИЈЕ – ЗДРАВЉЕ У ТАЊИРУ: Лекови за биљке из бакине кухиње

70
A pretty two sister (age 7 and 9) with garden tools pulling weeds out of the vegetable garden.

Наше баште, воћњаци, виногради пуни су набујалог живота, тек понегде се може видети педаљ земљишта кога нису прекрили зелени листови ижђикалог поврћа. А баш такве, једре и здраве биљке воле и штеточине и паразити, изазивачи болести. Пољопривредне апотеке су пуне разних, ефикасних лекова, али, мора ли баш увек да се користи скупа хемија? Поготово на малом поседу, кроз који и деца трчкарају и беру листове, плодове…

Пише: Светлана Мујановић

Присетимо се да су и наше баке гајиле поврће, да су брале укусне, здраве плодове у време кад није било ни фунгицида, ни инсектицида. Из њихових кухиња потичу лекови и рецепти за многе биљне бољке. Најчешћи лек била је сода бикарбона, тик уз њу – јод, а у пространим „авлијама“ су се у ћошковима остављали грмићи коприве, која је била и храна и лек за оболеле биљке. И тако су настали и данас често коришћени природни препарати за заштиту биљака.

Свемоћна сода бикарбона

Сода бикарбона одувек је била право чудо у баштованству. У стању је да нахрани биљке, а одбије штеточине. Она се вековима користи као савезник у чишћењу куће, у дезинфекцији, као еликсир здраве, затегнуте коже лица, али и као помоћ у башти, уместо пестицида.

У заштити биљака од штеточина сода бикарбона је вишеструко ефикаснија и боља од пестицида јер нема остатака. Од ње може да се направи органски „пестицидни“ спреј који убија инсекте попут гриња, а да се при томе не наноси штета корисним инсектима и људима. Прави се тако што се у шољицу улију по трећина запремине маслиновог уља и воде, дода кашичица соде бикарбоне, добро измеша у више наврата све док се сода потпуно не отопи. Све се улије у флашицу с распршивачем и биопестицид је спреман. Ово је довољно за заштиту неколико биљака, а за већу производњу и количине „сировина“ се увећавају.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us