Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО BAŠTA I TERASA DOBRA ZAMENA ZA PIJACU: Isplativije je gajiti nego kupiti

BAŠTA I TERASA DOBRA ZAMENA ZA PIJACU: Isplativije je gajiti nego kupiti

327

Neke biljke je jednostavnije, jeftinije i zdravstveno bezbednije proizvesti na svom posedu, pa makar to bila i terasa. 

Čovek je od iskona vezan za prirodu. Ona ga je hranila, oblačila, obuvala, grejala… i ta nit se iz generacije u generaciju provlači do današnjih dana. Slika ove iskonske veze su i gradske terase, okućnice, bašte u kojima se, onako za svoju dušu i porodicu, proizvode biljke i plodovi koje familija najviše troši.

Pored izobilja koje imamo na pijacama i u marketima, čak i savremeni gradski čovek je izračunao da je neke biljke jednostavnije, jeftinije i zdravstveno bezbednije proizvesti na svom posedu, pa makar to bila i terasa. To su, recimo, borovnica, jagode, špargla, blitva, tikvice, paradajz, paprika, rukola, začinsko bilje, a na okućnici i kopriva.

Borovnica

Borovnica se može gajiti na balkonu, u kanti ispred kuće, u dvorštu, iza kuće, ma gde da poželite. Samo vodite računa da je oko nje kisela zemlja i zalivajte je redovno. Od maja do juna davaće vam divne i sočne bobice koje su u slobodnoj prodaji izuzetno skupe i još uvek retke.

Jagode

Jagode su odavno osvojile njive, bašte, ali i gradove. Danas postoje sorte koje savršeno uspevaju čak i u visećim saksijama. Da li postoji lepši i korisniji ukras na balkonima od saksija punih zrelih jagoda? Njih možete saditi i u dvorištu. Na taj način ćete dobiti zdrav, neprskan proizvod, koji možete da dajete deci bez griže savesti.I dok je cena jagodama na pijaci “paprena“, vi u dvorištu gotovo besplatno možete da uživate u plodovima svog rada.

Špargla

Jednom posađena špargla ostaje u vašem dvorištu i do 30 godina. Mnogi se kunu da ova biljka leči rak. Oni koji su probali svežu šparglu kažu da ima daleko lepši i puniji ukus od one koja se prodaje u prodavnicama. Baštovaniznaju da špargla ne zahteva neku veliku i posebnu negu i da voli samo kada je zalijete povremeno.A daće vam izdanke za koje se kažu da su hrana bogova.

Blitva

Za blitvu se švrdi da jebogatija gvožđem i od spanaća i od teletine. Kod nas izuzetno lako uspeva i ne zahteva veliku negu. Kada listovi narastu, a rastu izuzetno brzo,samo ih oberite do zemlje i pripremite varivo, čorbu, od mladih slatu a one veće prepolovite i eto sarmica u sosu od mirođije.

Tikvice

Dok su prve tikvice izuzetno isforsiran proizvod koji uspeva uz mnogo prihrane mineralnim đubrivima i česta prskanja hemijskim preparatima, vi u svojoj bašti možete da uzgojite puno tikvica bez „veštaka“ i hemije i da mlade tikvice pohujete,pravite sosove za testenine, filujte, a odraslu tikvu iseckate i njome nafilujete pitu. Budite sigurnida će deca dobiti bogatu i zdravu porciju folne kiselinekada pojedu jedan ručak od ovog korisnog povrća.

Paradajz

Mnogi će se nasmejati na tvrdnju da se  pravi ukus paradajza možete osetiti samo kada jedete onaj domaći. A, domaći paradajz možete da uzgojite i na terasi i u dvorištu. I sami izaberite sortu koju želite. Oni najslađi se nikad ne prodaje na pijaci ili u prodavnicama, a zna se i zašto. Zato jer ne može da podnese transport! Onaj najslađi paradajz ima tanku koru i izuzetno je sočan. Posadite svoj paradajz i uverite se da govorimo istinu.

Paprike

Ako hoćete babure, šilje, crvene, slonovo uho, ljute – samo ih posejte! I videćete kako je lepo kada u bašti imate da uberete svežu papriku za salatu. Pa nema ništa slađe od toga.

Rukola

Izuzetno cenjena salata je rukola, a kod nas, u baštama naraste za manje od mesec dana. Sve što treba jeste da prekopate malu leju i da u nju posejete rukolu. Za dvadesetak dana imaćete svežu salatu na stolu. U slobodnoj prodaji rukola se bukvalno plaća suvim zlatom.

Začinsko bilje

Jednom posađeno začinsko bilje u bašti ostaje do 10 godina. Verujte nam na reč da ne zahteva nikakvu negu. Uberite i uživajte u lekovitom bilju, ali i u bašti punoj pčelica koje će rado da svraćaju kod vas.

Kopriva

Divlja biljka, poput koprive, cenjena je u kulinarstvu, ali i u baštovanstvu. Mladi izdanci koprive su izuzetno zdravi i pravi su kulinarski hit. A vaša bašta će obožavati i domaće tečno đubrivo, napravljeno od koprive.

Piše: Svetlana Mujanović