Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО БАШТА И ТЕРАСА ДОБРА ЗАМЕНА ЗА ПИЈАЦУ: Исплативије je гајити него купити

БАШТА И ТЕРАСА ДОБРА ЗАМЕНА ЗА ПИЈАЦУ: Исплативије je гајити него купити

125

Неке биљке је једноставније, јефтиније и здравствено безбедније произвести на свом поседу, па макар то била и тераса. 

Човек је од искона везан за природу. Она га је хранила, облачила, обувала, грејала… и та нит се из генерације у генерацију провлачи до данашњих дана. Слика ове исконске везе су и градске терасе, окућнице, баште у којима се, онако за своју душу и породицу, производе биљке и плодови које фамилија највише троши.

Поред изобиља које имамо на пијацама и у маркетима, чак и савремени градски човек је израчунао да је неке биљке једноставније, јефтиније и здравствено безбедније произвести на свом поседу, па макар то била и тераса. То су, рецимо, боровница, јагоде, шпаргла, блитва, тиквице, парадајз, паприка, рукола, зачинско биље, а на окућници и коприва.

Боровница

Боровница се може гајити на балкону, у канти испред куће, у дворшту, иза куће, ма где да пожелите. Само водите рачуна да је око ње кисела земља и заливајте је редовно. Од маја до јуна даваће вам дивне и сочне бобице које су у слободној продаји изузетно скупе и још увек ретке.

Јагоде

Јагоде су одавно освојиле њиве, баште, али и градове. Данас постоје сорте које савршено успевају чак и у висећим саксијама. Да ли постоји лепши и кориснији украс на балконима од саксија пуних зрелих јагода? Њих можете садити и у дворишту. На тај начин ћете добити здрав, непрскан производ, који можете да дајете деци без гриже савести.И док је цена јагодама на пијаци “папрена“, ви у дворишту готово бесплатно можете да уживате у плодовима свог рада.

Шпаргла

Једном посађена шпаргла остаје у вашем дворишту и до 30 година. Многи се куну да ова биљка лечи рак. Они који су пробали свежу шпарглу кажу да има далеко лепши и пунији укус од оне која се продаје у продавницама. Баштованизнају да шпаргла не захтева неку велику и посебну негу и да воли само када је залијете повремено.А даће вам изданке за које се кажу да су храна богова.

Блитва

За блитву се шврди да јебогатија гвожђем и од спанаћа и од телетине. Код нас изузетно лако успева и не захтева велику негу. Када листови нарасту, а расту изузетно брзо,само их оберите до земље и припремите вариво, чорбу, од младих слату а оне веће преполовите и ето сармица у сосу од мирођије.

Тиквице

Док су прве тиквице изузетно исфорсиран производ који успева уз много прихране минералним ђубривима и честа прскања хемијским препаратима, ви у својој башти можете да узгојите пуно тиквица без „вештака“ и хемије и да младе тиквице похујете,правите сосове за тестенине, филујте, а одраслу тикву исецкате и њоме нафилујете питу. Будите сигурнида ће деца добити богату и здраву порцију фолне киселинекада поједу један ручак од овог корисног поврћа.

Парадајз

Многи ће се насмејати на тврдњу да се  прави укус парадајза можете осетити само када једете онај домаћи. А, домаћи парадајз можете да узгојите и на тераси и у дворишту. И сами изаберите сорту коју желите. Они најслађи се никад не продаје на пијаци или у продавницама, а зна се и зашто. Зато јер не може да поднесе транспорт! Онај најслађи парадајз има танку кору и изузетно је сочан. Посадите свој парадајз и уверите се да говоримо истину.

Паприке

Ако хоћете бабуре, шиље, црвене, слоново ухо, љуте – само их посејте! И видећете како је лепо када у башти имате да уберете свежу паприку за салату. Па нема ништа слађе од тога.

Рукола

Изузетно цењена салата је рукола, а код нас, у баштама нарасте за мање од месец дана. Све што треба јесте да прекопате малу леју и да у њу посејете руколу. За двадесетак дана имаћете свежу салату на столу. У слободној продаји рукола се буквално плаћа сувим златом.

Зачинско биље

Једном посађено зачинско биље у башти остаје до 10 година. Верујте нам на реч да не захтева никакву негу. Уберите и уживајте у лековитом биљу, али и у башти пуној пчелица које ће радо да свраћају код вас.

Коприва

Дивља биљка, попут коприве, цењена је у кулинарству, али и у баштованству. Млади изданци коприве су изузетно здрави и прави су кулинарски хит. А ваша башта ће обожавати и домаће течно ђубриво, направљено од коприве.

Пише: Светлана Мујановић