Kada je Slavoljub Spasov sa suprugom zasadio krompir batat u blizini kuće u Vladičinom Hanu, nije mogao ni da pretpostavi da će na jesen izvaditi primerak težak 4 kilograma i 305 grama. Da se među proizvedenim krompirom nalazi i jedan za Ginisa shvatili su tek kada su ovih dana počeli da vade zasad.
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2023/10/vranje-krompir-za-ginis-a1-1024x748.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2023/10/vranje-krompir-1024x718.jpg)
„Kada se pred našim očima ukazala ogromna krtola, u svoj svojoj veličini, prosto nismo mogli da verujemo da je toliki krompir rodio u našoj bašti. Kada smo ga stavili na vagu, i videli da teži više od četiri kilograma, ostali smo bez reči zato što ovu sortu već dve godine proizvodimo i nikada do sada nismo dobili krompir ovakve veličine“, priča Slavoljub.
Seme krompira, koje se retko proizvodi u ovom delu Srbije, porodica Tasov je dobila od prijatelja iz aleksinačkog kraja. Kažu da je veoma jednostavno za proizvodnju jer ne zahteva neku posebnu negu.
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2023/10/vranje-kropmir-2-770x1024.jpg)
„Pre sadnje seme krompira mora prvo da isklija, a potom se krtole prepolove i stave u vodu da puste koren. Kada se to desi treba ih zasaditi u supstrat kako bi se iz korena formirala biljka koja se početkom maja sadi na parceli nađubrenoj stajnjakom u rasponu od jednog metra“, kaže Slavoljub.
Ovako zasađen krompir, ističe on, u uslovima kada ima dovoljno vode vrlo brzo formira veoma jak koren koji je u stanju da prekrije izraslu korov i nastavi nesmetano da raste. Zbog toga ga i ne treba tretirati hemijskim sredstvima. Dovoljno je samo da se po sadnji jednom ili dva puta naprska vodom u kojoj je bila kopriva i da se posle toga mirno sačeka vreme ubiranja plodova.
Gordana Nastić