Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Batat za Ginisa proizveden u Vladičinom Hanu

Batat za Ginisa proizveden u Vladičinom Hanu

587

Kada je Slavoljub Spasov sa suprugom zasadio krompir batat u blizini kuće u Vladičinom Hanu, nije mogao ni da pretpostavi da će na jesen izvaditi primerak težak 4 kilograma i 305 grama. Da se među proizvedenim krompirom nalazi i jedan za Ginisa shvatili su tek kada su ovih dana počeli da vade zasad.

„Kada se pred našim očima ukazala ogromna krtola, u svoj svojoj veličini, prosto nismo mogli da verujemo da je toliki krompir rodio u našoj bašti. Kada smo ga stavili na vagu, i videli da teži više od četiri kilograma, ostali smo bez reči zato što ovu sortu već dve godine proizvodimo i nikada do sada nismo dobili krompir ovakve veličine“, priča Slavoljub.

Seme krompira, koje se retko proizvodi u ovom delu Srbije, porodica Tasov je dobila od prijatelja iz aleksinačkog kraja. Kažu da je veoma jednostavno za proizvodnju jer ne zahteva neku posebnu negu.

„Pre sadnje seme krompira mora prvo da isklija, a potom se krtole prepolove i stave u vodu da puste koren. Kada se to desi treba ih zasaditi u supstrat kako bi se iz korena formirala biljka koja se početkom maja sadi na parceli nađubrenoj stajnjakom u rasponu od jednog metra“, kaže Slavoljub.

Ovako zasađen krompir, ističe on, u uslovima kada ima dovoljno vode vrlo brzo formira veoma jak koren koji je u stanju da prekrije izraslu korov i nastavi nesmetano da raste. Zbog toga ga i ne treba tretirati hemijskim sredstvima. Dovoljno je samo da se po sadnji jednom ili dva puta naprska vodom u kojoj je bila kopriva i da se posle toga mirno sačeka vreme ubiranja plodova.

Gordana Nastić