Насловна ВЕСТИ1 Bečej dobio aromatični vrt

Bečej dobio aromatični vrt

91

U okviru projekta „Niklo kao ja“ nastavlja se sadnja urbanih vrtova

Bečej je prošle godine postao jedan od 10 gradova u Srbiji koji su među prvima dobili kišne bašte – urbane zelene površine koje doprinose smanjenju posledica obilnih kiša, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama. Tom prilikom bašta u Bečeju je proglašena kao najlepša. Ove godine, sa ciljem unapređenja i širenja formiranih površina, bašta je dopunjena novim vrstama biljaka i mobilijarom, i pretvorena u aromatični vrt. Ova bašta je deo projekta Niklo kao ja, čiji je cilj da ponudi direktan odgovor na već nastale negativne posledice klimatskih promena, a koji kompanija A1 Srbija sprovodi u saradnji sa Udruženjem građana Ekonaut i lokalnim samoupravama.

Aromatični vrt u Bečeju nalazi se u naselju Sever Đurkić, a uređen je od strane tima profesionalnih baštovana uz veliku podršku zajednice Komšije za komšije, koja aktivno brine o uređenju zelenih površina.

Aromatični vrt je obogaćen višegodišnjim aromatičnim i cvetajućim dekorativnim biljkama koje pružaju hranu za ptice i privlače insekte, čime se podržava biodiverzitet. „Neke vrste biljaka u svojim listovima i cvetovima sadrže aromatična ulja koja svakodnevno isparavaju odajući miris i aromu koja podsjeća na Mediteran. Takve materije predstavljaju lekovita svojstva biljaka, pa na otvorenom prostoru mogu biti prava biljna apoteka. Takođe, insekti kao sto su pčele i drugi oprašivači često posećuju baš ove vrste biljaka zbog obimnog cvetanja, nektara i polena“, izjavio je Vladimir Milutinović, pejzažni arhitekta i saradnik UG Ekonaut.

U blizini vrta nalaze se kućica za ptice i hotel za insekte. Takvi vrtovi, iako prvenstveno povezani sa očuvanjem životne sredine, takođe imaju značajan uticaj na mentalno zdravlje i doprinose kvalitetu života svih nas. Ova prirodna okruženja pružaju prostor za relaksaciju, odmor i opuštanje.

U toku 2023. godine kišne bašte su dobili 10 gradova u Srbiji: Beograd, Novi Sad, Subotica, Novi Pazar, Smederevo, Kragujevac, Čačak, Niš, Bečej i Sombor. Ove godine u okviru projekta je planirana sadnja bašti u još 10 gradova.

A1 Srbija kroz svoju ESG strategiju kontinuirano ulaže u postizanje dugoročnih ciljeva u oblasti održivosti. Ovaj pristup ne obuhvata samo projekte delovanja na klimatske rizike i zaštitu biodiverziteta, kao što je Niklo kao ja, već uključuje i dugoročne planove dekarbonizacije, povećanja udela održive energije iz sopstvene proizvodnje, povećanja energetske efikasnosti u poslovnim operacijama i poštovanje principa cirkularne ekonomije. Kao vodeći prozjumer u sektoru telekomunikacija, A1 je do sada postavio blizu 6.000 solarnih panela na 330 lokacija, što je ekvivalent godišnjoj potrošnji električne energije više od 750 domaćinstava. Investicije u OIE su deo strateškog opredeljenja kompanije i cilja postavljenog na nivou cele A1 Grupe, koji se odnosi na postizanje klimatske neutralnosti do kraja 2030.