Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Бели дулек, здрава а јефтина намирница

Бели дулек, здрава а јефтина намирница

1608

Једна од омиљених намирница домаћица у ово доба године је бундева, јер од ње могу да се праве и слатка и слана јела, здрава је а није скупа. Љиљана Марковић (60) из Шуљковца код Јагодине већ 13 година узгаја дулек и продаје га на јагодинској пијаци. Има своје сталне муштерије које купују, како исечене, тако и целе бундеве које могу да буду тешке и до 30 кг.

Љиљана и њен супруг Жикица су до пре неколико година узгајали бели дулек на једном хектару, али су смањили на 30 ари. Ове јесени убрали су више од две тракторске приколице. Узгајање није тешко а веома се исплати. Некада су се бундеве гајиле у баштама и на њивама уз кукуруз, а сада све више као једина култура на парцели.

– Дулек се сади априла, чим буде време повољно за садњу. Ова година је била специфична, јер је било много кише током пролећа и лета па су се касније оплодиле. Зато је каснило сазревања али важно да их је било. Ја сама правим расад. Сваког дана одвајам семе из најбољих и најслађих бундева и сушим их. Дулек није захтеван за узгој. Само њива треба да се спреми за садњу. Некад мора више да се полива и окопава, зависи каква је година. Не прска се, не нападају га болести. Зато је и здрав да се једе – рекла је Љиљана.

Предност узгоја бундеве је што може дуго да стоји ако се лепо ускладишти.

– Дулек воли сунце јер му сунце треба да сазри и добије леп сладак укус. Бере се пре мраза, отприлике у септембру, а затим се чува у сувој и топлој просторији. Не подноси зиму и температуру испод нуле – напомиње наша саговорница.

Љиљана дулек продаје на пијаци до Ускрса, односно до маја. Каже да највећу продају очекује око Божића и да ни тада неће повећавати цену.

– Ових дана дневно продам до 50 кг, а најбоље се продаје око Божића јер се бундева традиционално налази на свакој посној трпези -рекла је Љиљана.

Бели дулек може бити додатак многим јелима, и слатким и сланим. Зато га домаћице воле, а нарочито мајке које бебама и деци праве различита јела од ове биљке.

– Имам своје редовне муштерије које ми причају рецепте и како се дулек све може спремати. Може да се стави у чорбице, супице, може да се пече, може у пудинг да се стави. Дулек даје сладак укус сваком јелу. Ја волим да динстам дулек, са једном чашом воде, и разним воћем као што је суво грожђе, јабука, уствари све што се нађе у кући. После може да се дода шећер а и не мора – објашњава Љиљана.

На њеној тезги понекад се може наћи и сок од бундеве. Њега прави ћерка Сања углавном за потребе породице јер има децу која обожавају домаћи сок од бундеве.

Пише: Јелена Лукић