Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Бели слез не држи место

Бели слез не држи место

127

Бели слез је биљка континенталне и измењено континенталне климе. Нарочито се успешно развија у умерено влажној и топлој клими. Није осетљив на ниске температуре у току зиме. Без оштећења може да поднесе и до 30 Целзијусових степени. Најбоље успева у крајевима где годишње падне више од 600 милиметара воденог талога. Не одговарају му велике надморске висине, а најбоље приносе даје на свежим алувијалним наносима, лаким ритским црницама и свим осталим типовима земљишта која имају повољну физичку структуру. Не треба да се гаји на смоницама и осталим типовима тешких земљишта. На јако богатим земљиштима има рекордне приносе, али се она избегавају, јер се углавном користе за неку ратарску културу. За гајење се обично бирају парцеле које су периодично плављене. Може без оштећења да проведе под водом 20–30 дана – чим се она повуче, наставља нормално да се развија.

На једном месту остаје годину дана, највише две. Не подноси монокултуру, тј. узастопно гајење у дужем временском периоду на једном истом земљишту. Осим што се овако земљиште једнострано исцрпљује, постоји и могућност појаве биљних болести и штеточина које могу да онемогуће даље гајење ове биљке. Плодоред се подешава тако да се на исто земљиште врати тек после 4–5 година. Добри предусеви су окопавине или стрна жита. Важно је да претходна култура остави иза себе чисто и растресито земљиште. Подизање засада је најбоље после ђубрених окопавина. С обзиром на то да он има јак и разгранат корен који дубоко продире у земљу, основни циљ правилне обраде је да се створи дубок и моћан оранични слој у којем ће се биљке неометано развијати. На овај начин, као и обрађивањем земљишта, уништавају се коровске биљке.

Постоји више начина размножавања. Највише се примењују сетва семена на производне парцеле и производња расада у хладним лејама, а затим њихово расађивање на стално место. Размножавање директном сетвом је најбољи и најекономичнији начин. Сеје се крајем новембра и почетком децембра, када више не постоји могућност да семе исклија. Ако се припусти овај рок, сетва се обавља крајем фебруара.

Р. Д. Ј.