Насловна ВЕСТИ Berači sremuša na Fruškoj gori spremno dočekali proleće

Berači sremuša na Fruškoj gori spremno dočekali proleće

1039

Prvih dana proleća kada se na obroncima Fruške gore otopi sneg u potragu za lekovitom biljkom sremuš ili u narodu još poznatijem medveđim ili divljim belim lukom kreću berači. Potraga za sremušem sa pojavom koronavirusa, znatno se povećala, jer kako berači tvrde ova biljka izuzetno je dobra za jačanje imuniteta

Među beračima sremuša na obroncima Fruške gore zatekli smo bračni par Baljak iz sela Ležimir, koji u berbu kreću početkom marta i svakodnevno dolaze do kraja maja.

„Zbog te korone ljudi najviše dolaze, puna ih je šuma, beru i svi se hvale da je super“, rekao je Pavle Baljak iz Ležimira.

Berači tvrde da je ova samonikla biljka izuzetno korisna za zdravlje, ima odlična antibakteriska svojstva i posebno je delotvorna u čišćenju creva, želuca i krvi.

„Najbolji je svež za salatu, ako vam je prejak meša se sa zelenom salatom, a pred kraj sezone ga seckamo i sušimo za zimu“, istakla jeMirjana Baljak iz Ležimira.

Bilozi upozoravaju da se ni slučajno ne ide u berbu dok se dobro ne prouči izgled biljke, jer posledice mogu biti vrlo opasne.

„Na žalost iako je prepoznatljiva vrsta, ima široke listove i jak miris na beli luk, može da se pomeša sa drugim sličnim biljkama, koje nisu za upotrebu i vrlo su otrovne. Jedna od njih to je kozlac, koji ima prilično sličan list i pomešano raste sa sremušem, pa se može zameniti, ako se nesmotreno beru veće količine“, napomenuo je Dragiša Savić, biolog u Nacionalnom parku „Fruška gora“.

Zbog velike potražnje zaposleni u Nacionalnom parku „Fruška gora“, svakom posetiocu dozvoljavaju berbu do dva kilograma sremuša u toku dana.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay