Berba ranog voća

U ovom periodu sočni plodovi ranih sorti voćaka mnogima su omiljena poslastica. Pored toga što su prava riznica hranljivih materija zbog veće potražnje za prvim svežim voćem često dostižu i relativno dobre cene na tržištu.   

Da bi se sačuvao kvalitet plodova  berba se mora uraditi na vreme. Treba imati u vidu da prerano ubrani plodovi nemaju aromu tipičnu za sortu, lošijeg su ukusa, slabije se čuvaju i podložniji su pojavi fizioloških bolesti. Kada se sa berbom zakasni nastaju gubici u prinosu, jer plodovi opadaju.

Jabuka i kruška

Da bi se odredilo optimalno vreme berbe jabuke i kruške potrebno je da se redovno pratiti stanje plodova. Kako sazrevaju oni sve više gube zelenu boju, voćno meso omekšava, a semenke postaju tamnije, zreo plod je slađi i ima ukus i aromu svojstven sorti. Znak sazrevanja može biti i lakoća odvajanja peteljke ploda od grančice.  

Jedna od najranijih letnjih jabuka je sorta “kloz”. Sazreva u drugoj polovini juna. Plodovi svetložute boje prekriveni prugastim crvenilom imaju sočno meso kiselkastoslatkog ukusa i prijatne arome. Ne treba zaboraviti da neravnomerno dozrevaju  pa se moraju brati u dva ili tri navrata. Takođe, kratko se čuvaju  i ne podnose duži transport. Kada se sa berbom zakasni često brašnjave. “Starkova najranija” se bere krajem juna i početkom jula. Plodovi su preliveni jarkim crvenilom, a meso sočno, aromatično, slatko s prijatnim kiselinama. Dobro podnosi prevoz, ali stajanjem brašnjavi. Krajem druge i početkom treće dekade jula sazreva “diskaveri”, sorta koja ima  pljosnate, lepo obijene plodove odličnog ukusa. “Viliams prajd” se izdvaja po atraktivnosti plodova koji imaju intenzivnu purpurnu dopunsku boju prekrivenu pepeljkom sa 90 odsto. “Petrovača” je stara, svima poznata sorta jabuke. Sazreva u periodu od početka do sredine jula, oko Petrovdana, po čemu je i dobila ime. Ima sitne  plodove   početku bledožute, a kasnije slamastožute, sa sunčane strane prošarane rumenilom. Meso ploda je belo, dosta sočno, slatko i prijatnog i prepoznatljivog mirisa.  Početkom jula za berbu pristiže  i  “vidovdanka”, stara sorta ima krupne plodove, ali slično “petrovači”.   

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno