Berba višnje u Toplici – kvalitet esktra, prinos manji

Ove godine u Topličkom okrugu oblačinska višnja je ekstra kvaliteta, ali je prinos manji. Iako u ovom delu Srbije nije bilo mraza, suša i visoke temperature dovele su do manjeg oprašivanja, ujedno i slabijeg roda čije je branje upravo u toku. O situaciji na terenu za Dobro jutro pričala je Ivana Obradović inžinjer zaštite u PSSS Prokuplje.

– Kvalitet je ekstra dobar, ali je prinos manji u odnosu na prošlu godinu i to duplo manji. Dešavalo se po Srbiji da je bilo izmrzavanja, ali kod nas u Topličkom okrugu uopšte toga nije bilo – problem ovde nisu bile niske već visoke temperature u fazi cvetanja.

– Bile su visoke temperature u fazi cvetanja, to je dosta doprinelo da u tom periodu dođe do lošijeg oprašivanja i lošijeg zametanja. Samim tim ove vegetacione sezone imamo manju rodnost – rekla je savetnica, dodajući da se dešavalo prethodnih godina veliko prisustvo infekcija nakon berbe.

– Prošle i pretprošle godine imali smo veliko prisustvo infekcija nakon berbe, došlo je do opadanja lisne mase, ponovne retrovegetacije, biljka je iscrpljena i oslabljena, tako da je i to delom uticalo na slabiju aktivnost ove godine – objasnila je Ivana Obradović iz PSSS-a Prokuplje, gde je na 2080 ha zastupljena oblačinska višnja

– Po popisu od ranije na 2080 hektara zastupljena je oblačinska višnja u našem kraju. Cena je za nijansu viša, ali mislim da nije prihvatljiva, jer kad imate manji rod i malo višu cenu dođete na to da niste u minusu. Iako je veća cena dobitak je skoro nikakav – rekla je inžinjerka zaštite, nadajući se da u toku berbe neće biti kiše, kako ne bi došlo do truleži i ifekcije.

– Trenutno kod nas nema kiše, nisu najavljane padavine. Ukoliko bi ih bilo pojavila bi se infekcija i trulež, mada se nadamo da do toga neće doći,  pošto je berba krenula – zaključila je Ivana Obradović iz PSSS-a Prokuplje.

Tekst: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18