Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Berba višnje u Toplici – kvalitet esktra, prinos manji

Berba višnje u Toplici – kvalitet esktra, prinos manji

257

Ove godine u Topličkom okrugu oblačinska višnja je ekstra kvaliteta, ali je prinos manji. Iako u ovom delu Srbije nije bilo mraza, suša i visoke temperature dovele su do manjeg oprašivanja, ujedno i slabijeg roda čije je branje upravo u toku. O situaciji na terenu za Dobro jutro pričala je Ivana Obradović inžinjer zaštite u PSSS Prokuplje.

– Kvalitet je ekstra dobar, ali je prinos manji u odnosu na prošlu godinu i to duplo manji. Dešavalo se po Srbiji da je bilo izmrzavanja, ali kod nas u Topličkom okrugu uopšte toga nije bilo – problem ovde nisu bile niske već visoke temperature u fazi cvetanja.

– Bile su visoke temperature u fazi cvetanja, to je dosta doprinelo da u tom periodu dođe do lošijeg oprašivanja i lošijeg zametanja. Samim tim ove vegetacione sezone imamo manju rodnost – rekla je savetnica, dodajući da se dešavalo prethodnih godina veliko prisustvo infekcija nakon berbe.

– Prošle i pretprošle godine imali smo veliko prisustvo infekcija nakon berbe, došlo je do opadanja lisne mase, ponovne retrovegetacije, biljka je iscrpljena i oslabljena, tako da je i to delom uticalo na slabiju aktivnost ove godine – objasnila je Ivana Obradović iz PSSS-a Prokuplje, gde je na 2080 ha zastupljena oblačinska višnja

– Po popisu od ranije na 2080 hektara zastupljena je oblačinska višnja u našem kraju. Cena je za nijansu viša, ali mislim da nije prihvatljiva, jer kad imate manji rod i malo višu cenu dođete na to da niste u minusu. Iako je veća cena dobitak je skoro nikakav – rekla je inžinjerka zaštite, nadajući se da u toku berbe neće biti kiše, kako ne bi došlo do truleži i ifekcije.

– Trenutno kod nas nema kiše, nisu najavljane padavine. Ukoliko bi ih bilo pojavila bi se infekcija i trulež, mada se nadamo da do toga neće doći,  pošto je berba krenula – zaključila je Ivana Obradović iz PSSS-a Prokuplje.

Tekst: Zorica Dragojević