Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ БЕРЕ СЕ КЕЉ ПУПЧАР: Пуно здравља у малој главици

БЕРЕ СЕ КЕЉ ПУПЧАР: Пуно здравља у малој главици

64
Bowl of roasted brussels sprouts with teriyaki sauce

Пише: Светлана Мујановић

Купусњаче су, чини се, најбогатија фамилија поврћа које се гаји на нашим просторима. Врста, облика и боја има на претек, и све су здраве и хранљиве, свеже, прерађене, конзервисане… У зависности од врсте и сорте беру се читаве вегетације, па и у зиму, када их покрије снег.

Период од октобра до јануара резервисан је и за бербу кеља пупчара (Brassica oleracea var. gemmifera), прокеља, бриселског купуса, прокулице – како га где зову. Минијатурне главичице расту у пазусима моћних листова робусних биљака, које у идеалним условима могу да порасту до метар висине, а најчешће су 60 до 70цм. За исхрану код кеља пупчара користе се разрасли пупољци, главичице које се формирају на стаблу у пазуху листова.

Листови уместо раштана

То је поврће умерено топле и влажне климе, али веома добро подноси мразеве, па је погодан за каснојесењу и зимску потрошњу. Лако подноси мразеве до минус 10, a краткотрајне чак и до минус 20 степени. За наше климатске и земљишне услове, кељ пупчар је веома захвално поврће јер се може гајити и као други усев после раних повртарских или ратарских биљака. Поред пупова (главица), за људску исхрану могу се користити листови (уместо раштана), а посебно су, као и главичице, високог квалитета после благих мразева. Најбоље су када се образују у јесен, док су дани ведри, а ноћи прохладне, чак и са благим мразевима. Ако је време топло, слабо се „завијају“ и остају меке. Убирају се постепено, од основе према врху, јер тако и доспевају. Остаци стабла и листова се не уништавају јер су изванредна сточна храна.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us