Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Bez dodatih šećera, aroma, konzervansa

Bez dodatih šećera, aroma, konzervansa

148

– Naše analize su pokazale da u soku od pasjeg trna ima mnogo više vitamina nego što piše u literaturi. Vitamina C ima više nego u limunu i narandži, a sadrži i omega masne kiseline 3, 6, 7 i 9, kojih skoro samo u ribi ima. Dobar je antioksidans i podiže imuni sistem u celini – kaže Marija Nedeljković iz Brusa, vlasnica registrovanog Poljoprivrednog gazdinstva i linije „Green Juice“, koja ga deci daje čim vidi da su na putu da se prehlade.

Sama bobica pasjeg trna je sitna, ima opnu, a unutar nje malo soka kao naš šipak pa je potrebno sakupiti mnogo plodova. Posebno što su to hladno ceđeni, pasterizovani, ne sadrže dodate šećere i arome te čitav lanac proizvoda nosi ime „Green Juice“ iz Brusa.

Kako smo saznali od ove visprene preduzetnice, njeni proizvodi potiču iz okoline Brusa, grada u podnožju planine Kopaonik, i u branju plodova, proizvodnji svih sokova, pakovanju i plasmanu učestvuju svi. To je porodični biznis u kojem svi rade i svi zarađuju. Blago iz nezagađene prirode pakuju u staklenu ambalažu koja održava kvalitet. Tako su ovi sokovi bezbedni i za najmlađe, jer u njima nema veštačkih šećera, aroma niti konzervansa.

– Svo voće se posle berbe pere, prebere, pa se presuje. Presa ima tri sita, od najkrupnijeg do najsitnijeg – pokušava Marija slikovito da opiše svoju malu „fabriku“ zdrave hrane.

– Sok ide u veliki kazan, kuva se na 78 stepeni, da bi se pasterizovao, pa ga ručno sipamo u staklene flašice i posle toga stavljamo na hlađenje u komoru, i hermetički zatvaramo. Tako napravljen, može da stoji godinu dana na suvom i tamnom mestu, a otvoren, u frižideru može da ostane zdravstveno bezbedan i četvrti dan. Posle toga ne preporučuje se da se pije.

Piše: Svetlana Mujanović