Bez šire grožđebal nije kompletan 

U dvorištu porodice Pavlović poznate u Sremskim Karlovcima pod nadimkom Kurjak, juče je užurbno ceđen sok od grožđa, kako bi danas posetioci najpopularnije tamošnje manifestacije kojom se slavi berba slatkih bobica vinove loze, mogli osim vina da piju i širu, samotok ili mošt, kako nazivaju neprevreli sok, dobijen muljanjem grožđa, što je prva  faza u proizvodnji svakog vina. Kurjakovi, koji mogu da se pohvale proizvodnjom grožđa i vina još od sredine 19. veka, ne odstupaju od tradicije, pa će tako tri dana koliko traje “Karlovačka berba grožđa” sa svoje tezge posetiocima nuditi pored vina i širu, grožđani sok, koji je generacijama asocijacija na detinjstvo, dok novim natraštajima uglavnom predstavlja nepoznanicu.

Sanja Panić koja sa suprugom Jovanom Pavlovićem vodi porodični biznis kaže da je iznose zbog dece i žena koje ne piju vino. Kod kuće svojoj deci pričaju i objašnjavaju sve procese u proizvodnji vina, od kojih je ceđenje šire prva. 

– Šira je sveže isceđeno grožđe – objašnjava Sanja. – Čim se obere, iz vinograda odmah ide u muljaču, gde se odvajaju bobice od peteljki. Bobice padaju u presu koja ih polako steže i cedi sok. Ono što ostane odbacujemo, a širu prebacujemo u kace da odležava. Treba ceo dan da odležava da bi talog spao na dno. Bistri deo se sipa u flaše za prodaju. Pre se cedilo u drvenim presama. Ceo dan se radilo. Sada se pak to čini uz pomoć  električnih presa, što je brže i efikasnije.

Slatki grožđani sok ne može dugo da stoji, a da ne počne fermentacija da se odvija u njemu, zato se i cedi što je moguće kasnije pred konzumaciju. U protivnom mora se staviti vinobran da bi se sprečilo vrenje. 

– Ona brzo  fermentira i pojavljuju se mehurići – kaže Sanja.

 – To se zove  rampaš, koji je takođe tražen na grožđebalu. Iscedili smo širu od hamburga. Pored šire i vina, iznećemo i grožđe – hamburg i vikotriju. 

Da li će i drugi proizvođači grožđa i vina ponuditi širu posetiocima grožđebala nije poznato. Izvesno je da će u tom  bezalkoholnom piću Kurjakovih, koje sadrži sve sastojke grožđa u nepromenjenom obliku, i u njegovoj slasti uživati mnogi, jer su bobice nakupile puno šećera. 

Tekst: Zorica Milosavljević

razvojnifv.png

RAZNO

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a