Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Biljne masti za zdrav život

Biljne masti za zdrav život

546

Piše: Zorica Dragojević

Kada je oboleo od šećera, Siniša Sušić rešio je da promeni nešto u svom životu. Naravno, kao i svi šećeraši, počeo je od načina ishrane. Kako bi pomogao sebi, a i drugima bar olakšao, krenuo je sa suprugom da pravi zdrave putere od kikirikija, badema, lešnika i indijskog oraha. I moramo vam reći da su preukusni, nisu opori, taman dovoljno retki i dovoljno gusti da se lepo mažu. A mažu se i uz slano, i uz slatko, jer su potpuno neutralni, u njima nema ni šećera, ni soli, nikakvih dodataka, sama prirodna sirovina.

– Mi smo preduzeće iz Novog Sada i bavimo se tri godine ovim poslom. Brend se zove „NoBS“, malo neobično i u prevodu na srpski znači „bez ikakvih s..nja“, ustvari, čista sirovina. Vlasnici preduzeća smo supruga Ljiljana i ja. Ono što je krenulo kao porodični posao preraslo je u nešto više, mada smo još mikropreduzeće u odnosu na druge – priča Siniša za „Dobro jutro“.

Samo zasićene zdrave masti…

 Ponosan je na to što su njihovi proizvodi prepoznati od strane konzumenata kao vrlo kvalitetni.

– Pravimo putere od kikirikija, badema, lešnika i indijskog oraha. Naravno da ono što kod nas ne raste nabavljamo od uvoznika, a od domaćih sirovina koristimo lešnik. Naš puter je od zasićenih, zdravih masti i preporučujemo ga svim ljudima koji imaju bilo kakvih zdravstvenih problema i ne smeju da koriste redovne masti, svinjsku mast, zejtin.

Razume se da je jedan od tih ljudi i Siniša.

– Prednost ovih putera je u tome što mogu da stoje, mi što znamo, oko godinu dana. Ne stavljamo ništa u njih, ni ulje, ni šećer, ni soli, nikakve aditive. Koliko sirovina može dugo da traje, toliko može i puter, i to na sobnoj temperaturi – objašnjava.

…i jako ljut puter od kikirikija

U razgovor se ubacuje i supruga Ljiljana:

– Nema posebne recepture. Tehnologija je u pitanju, takozvana hladna obrada, gde ni jedan naš proizvod nije prešao 40 stepeni u samoj obradi, što je caka cele proizvodnje. Meljemo na kamenu, u mašini koja to radi. To je posebna mašina koja orašaste plodove menja iz tvrdog u mazivo i tečno stanje.

 Za sada, kako kaže Ljiljana, ne planiraju proširenje proizvodnje:

– Radimo ono što trenutno možemo. Jedino što smo dodali je ljuti namaz u koji smo stavili najljuću papričicu karolinu. Jako je ljuto, ali ljudi to vole. Shvatili smo to na bazarima i napravili smo ljuti kikiriki, jer je to jedino imalo smisla – zaključili su u glas Sušići u razgovoru za našu reviju.