Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Биљне масти за здрав живот

Биљне масти за здрав живот

415

Пише: Зорица Драгојевић

Када је оболео од шећера, Синиша Сушић решио је да промени нешто у свом животу. Наравно, као и сви шећераши, почео је од начина исхране. Како би помогао себи, а и другима бар олакшао, кренуо је са супругом да прави здраве путере од кикирикија, бадема, лешника и индијског ораха. И морамо вам рећи да су преукусни, нису опори, таман довољно ретки и довољно густи да се лепо мажу. А мажу се и уз слано, и уз слатко, јер су потпуно неутрални, у њима нема ни шећера, ни соли, никаквих додатака, сама природна сировина.

– Ми смо предузеће из Новог Сада и бавимо се три године овим послом. Бренд се зове „NoBS“, мало необично и у преводу на српски значи „без икаквих с..ња“, уствари, чиста сировина. Власници предузећа смо супруга Љиљана и ја. Оно што је кренуло као породични посао прерасло је у нешто више, мада смо још микропредузеће у односу на друге – прича Синиша за „Добро јутро“.

Само засићене здраве масти…

 Поносан је на то што су њихови производи препознати од стране конзумената као врло квалитетни.

– Правимо путере од кикирикија, бадема, лешника и индијског ораха. Наравно да оно што код нас не расте набављамо од увозника, а од домаћих сировина користимо лешник. Наш путер је од засићених, здравих масти и препоручујемо га свим људима који имају било каквих здравствених проблема и не смеју да користе редовне масти, свињску маст, зејтин.

Разуме се да је један од тих људи и Синиша.

– Предност ових путера је у томе што могу да стоје, ми што знамо, око годину дана. Не стављамо ништа у њих, ни уље, ни шећер, ни соли, никакве адитиве. Колико сировина може дуго да траје, толико може и путер, и то на собној температури – објашњава.

…и јако љут путер од кикирикија

У разговор се убацује и супруга Љиљана:

– Нема посебне рецептуре. Технологија је у питању, такозвана хладна обрада, где ни један наш производ није прешао 40 степени у самој обради, што је цака целе производње. Мељемо на камену, у машини која то ради. То је посебна машина која орашасте плодове мења из тврдог у мазиво и течно стање.

 За сада, како каже Љиљана, не планирају проширење производње:

– Радимо оно што тренутно можемо. Једино што смо додали је љути намаз у који смо ставили најљућу папричицу каролину. Јако је љуто, али људи то воле. Схватили смо то на базарима и направили смо љути кикирики, јер је то једино имало смисла – закључили су у глас Сушићи у разговору за нашу ревију.