Biljni sir za alergične na laktozu

Da mi Suzana Stamenić iz Velikog Jovanovca kod Pirota nije rekla da je sir biljni, ne bih najiskrenije ni provalila po ukusu. Imala sam osećaj kao da jedem „pravi“, mlečni sir, pikantan, mek i zrnast. A rekla mi je.

– Na našem gazdinstvu pravimo biljni sir od bulgura. To su ispucala zrna celog zrna pšenice, durum pšenica koja nakon obrade dođe do toga da možemo da pravimo sir. Postupak traje tridesetak dana, kasnije se on obrađuje i dodaju se razni začini, da bi se imali različiti ukusi. Kada se naprave loptice ide u sušaru i iza toga ide u maslinovo ulje – objasnila je Suzana čiji proizvod se u sušari zadržava jedan do dva dana.

– U sušari provede od jednog do dva dana, na temperaturi 15 stepeni i posle u tegle sa maslinovim uljem gde sazri. U maslinovom ulju stoji dve nedelje i može da stoji dve godine u tom ulju koje mora biti preko njega. Što viiše stoji to je bolji, kao i prevreo kačkavalj i prevreo sir. Odličan je za ljude koji su alergični na laktozu – zaključila je Suzana Stamenić.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime