Biopesticidi iz bašte i s livade

U julu buja povrće čiji sočni plodovi i jedri listovi privlače brojne parazite, izazivače bolesti i štetne insekte od kojih ih valja zaštititi. Poljoprivredne apoteke pune su raznih, veoma efikasnih preparata, koji pružaju sigurnu zaštitu. Ali, većina povrtara koji povrće gaje na okućnici i na malom posedu s kojeg ga svakodnevno beru, i u ishrani odmah koriste, ne želi zaštitu hemijskim preparatima. Istovremeno, ne želi ni da plodove svoga rada deli sa bolestima i štetočinama. I zbog toga sami pripremaju biopesticide, od sirovina koje rastu u bašti, dvorištu ili na obližnjoj livadi. Ovi preparati deluju insekticidno, baktericidno i fungicidno. Pored zaštitne uloge, veliki broj se koristi i za prihranu gajenih biljaka.

Piše: Svetlana Mujanović

Prirodni preparati proizvode se od lekovitih, aromatičnih, začinskih biljaka, povrća, korova i ostalog bilja, a poznati su od davnina. Pojavom organske proizvodnje, postali su ponovo aktuelni i koriste se u različitim oblastima poljoprivredne proizvodnje, najčešće u povrtarstvu. Pravilno upotrebljeni, osiguravaju zdrav i kvalitetan prinos, prihvatljivu i održivu proizvodnju za čoveka i okolinu.

Čaj, uvarak, macerat ili ekstrakt

U svetu je otkriven priličan broj biljnih vrsta koje se mogu upotrebiti kao efiksno sredstvo za zaštitu gajenih biljaka. Pomenućemo samo one koje su kod nas široko raspostranjene i lako se mogu naći. Proizvodi od njih najčešće se zajednički zovu biopreparati, a pripremaju se u različitim oblicima, kao čaj, uvarak, macerat, fermentisani ekstrakt…

Fermentisani ekstrakt nastaje kada se, najbolje sveži, ali mogu da se koriste i suvi biljni delovi, preliju hladnom vodom i ostave napolju, u prošaranoj hladovini, sve dok ne započne vrenje. Masa se u toku 7 do 12 dana povremeno meša. Fermentacija je završena kada biljni delovi padnu na dno posude, a tečnost se izbistri. Ekstrakt se obavezno pre tretiranja biljaka razređuje vodom, najčešće u odnosu jedan deo ekstrakta i 10, 20 ili 50 delova vode.

Macerat se dobija tako što se isitnjeni delovi biljke preliju hladnom vodom, najbolje kišnicom, i ostave da odstoje 24 časa. Macerat se zatim procedi i tečnost odmah koristi.

Čaj se spravlja od svežih ili suvih delova biljke koji se preliju kipućom vodom i sve ostavi da odstoji oko 20 minuta. Potom se procedi i ohladi i, u zavisnosti od upotrebljene vrste, odmah koristi ili se razredi vodom. Najpoželjnija su kišnica ili odstajala bunarska voda.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18