Blace: Rod šljive praćen dobrom cenom, mali deo proizvodnje odlazi u preradu

U blačkoj opštini koja ima najviše zasada šljiva u Srbiji počela je berba tog voća. Za razliku od prethodnih godina, kvalitetom i cenom su zadovoljni i proizvođači i prerađivači.

Dragiša Ignjatović iz Gornjeg Grgura sa četiri hektara zasada šljiva, koje uzgaja na organski način, očekuje dobar rod. Cena od 50 dinara po kilogramu obećava i dobru zaradu.

– Ova godina izuzetna je i po ceni i po kvalitetu. Imamo ugovorene količine u našim sušarama koje se nalaze tu na dva, tri kilometra – kaže Dragiša Ignjatović iz Gornjeg Grgura.

Kada šljiva dobro rodi i kada je ovakvog kvaliteta, zadovoljni su i proizvođači i prerađivači.

– Tresači recimo uzmu po četiri hiljade dnevnicu danas. Dobar berač može da izađe do pet hiljada, dobar berač – navodi berač iz Kuršumlije Dejan Lazić.

Šljiva uglavnom završi u hladnjačama. Mali deo se preradi, a to čine mahom porodice sa tradicionalnom proizvodnjom.

Bogoljub Milić iz Blaca napominje da godišnje preradi pet do šest miliona kilograma voća u rakije i voćne destilate.

– Šljivu prerađujemo po najsavremenijoj tehnologiji, ali poštujući stari, tradicionalni recept. Šljivovicu, kao naš brend izvozimo u Ameriku, Kanadu, Nemačku i Australiju – navodi Milić.

Jelena Jovanović iz Trbunja kaže da šljivu prerađuje u finalni proizvod, jer je tako isplativije.

– Pravimo slatko od šljive, imamo pekmez bez šećera i džem sa šećerom – kaže Jovanovićeva.

Ovo područje idealno je za uzgoj voća na organski način, čemu su se mnogi okrenuli.

Poljoprivrednici su se ove godine sastali na „Danima šljive“ u Blacu u ograničenom broju, uz primenu i poštovanje epidemijskih mera.

Izvor: RTS

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime