Blagica zimsku crnu rotkvu uzgaja od semena koje sama proizvodi

U vreme respiratornih infekcija Vranjanci, češće nego inače, svraćaju na Donjevranjsku pijacu da od Ćukovčanke Blagice Ljubić pazare zimsku crnu rotkvu koja je odličan lek protiv kašlja. Ovaj eliskir zdavlja spremaju i kao salatu, tako što je izrendanu zajedno sa šargarepom, paškanatom i celerom posole i zakisele sirćetnom kiselinom.

– Neki njen plod izdube i pune medom. U napravljeno udubljenje stave kašiku meda i ostave da odstoji tokom noći. Ujutro nastalu tekućinu piju na prazan želudac. Ovaj postupak ponavljaju sve dok med ne izgrize sadržinu ploda rotkve – priča Blagica.

Znajući koliko je ova biljka blagodetna za ljudski organizam i da je iz tog razloga veoma bitna njenim mušterijama Blagica je na svom imanju uzgaja više od pedeset godina, i to od semena koje sama proizvodi. Proces proizvodnje počinje svake godine u proleće kada u zemlju nađubrenu stajnjakom “urovi” više glavica rotkvi iz prošlogodišnje berbe. S vremena na vreme ih polije, kako bi se iz sredine ploda razvila stabljika na kojoj će se formirati čahure sa semenom, koje će negde pred žetvu stići za berbu. Tada ona iz svih osušenih čahura istrese seme i krene sa setvom kako bi prvi plodovi stigli za prodaju u septembru mesecu. Setvu obično obavlja u gredice, gde stavi po dvadeset semenki po metru kvadratnom, posle čega dobija lepe plodove koje prodaje sve do proleća.

– Seme sam prestala da kupujem od trenutka kada sam posle setve počela da dobijam samo listove, a ne i plodove – kaže Blagica.

Ona ističe da je crna rotkva isplativa za proizvodnju jer ne zahteva mnogo truda u odnosu na neke druge kulture, a ove godine ima i zadovoljavajuću cenu koja se kreće od 200 dinara za kilogram.

Osim zimske crne rotkve ona mušterijama nudi i celer i paškanat, koje prodaje na komad po ceni od 50 pa do 200 dinara.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18