Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Blagodeti artičoke

Blagodeti artičoke

693

U oblasti Da Lat u Vijetnamu proizvodi se najbolji čaj od artičoke. Vijetnamci, Kinezi i octali stanovnici Dalekog istoka rado uživaju u ovom osvežavajućem napitku. Sticanjem saznanja o njegovoj lekovitosti, počeli su da ga piju ljudi širom sveta.

Biljni čaj od artičoke može se konzumirati u bilo koje doba dana. Osim što je lep za ispijanje, čaj od artičoke sprečava infekcije žučne kese, bubrega i jetre. Veruje se da je efikasan u borbi protiv nekih oblika raka jer cvetovi artičoke imaju najveći sadržaj antioksidanata u odnosu na sve druge vrste povrća.

Kako pripremiti domaći čaj od artičoke?

Izgnječiti jednu artičoku, preliti je sa dve šoljice vode i sve kuvati 20 minuta. Procediti tečnost, ostaviti je da se malo prohladi i dodati samo malo meda jer je napitak sam po sebi sladak. U dve šoljice prokuvane vode dodati od 12 do 15 kašika bodljikavih listova i kuvati pet minuta. Procediti i piti dva puta dnevno. Odvojiti listove, dršku i koren artičoke i dobro ih oprati. U litar vode dodati oko 100 grama ove mešavine i staviti da se kuva. Kada voda provri, isključiti ringlu i ostaviti da odstoji 10 minuta. Procediti tečnost, a čaj piti dva-tri puta dnevno.

Paprikaš od artičoke

Potrebno je: tri velika krompira, pola kilograma artičoke, jedna glavica luka, jedna velika zelena paprika, jedan veći paradajz, jedna kašičica koncentrata paradajza, 125 mililitara ulja, dva lovorova lista, tri velika prstohvata suvog selena, biber i so po ukusu. Za garniranje  potrebni su jedna suva crvena izmrvljena paprika i dva struka peršuna.

Priprema: iseckati luk i zelenu papriku i pržiti na zagrejanom ulju dok ne omekšaju. Zajedno sa koncentratom paradajza dodati narendan paradajz. Kuvati nekoliko minuta i naliti 1,3 litra vode, koja se kasnije po potrebi može dolivati. Krompir oljuštiti i iseći na krupnu parčad. Artičoku očistiti od spoljnih tvrdih listova i vlasi u unutrašnjosti ako ih ima. Iseći je na četvrtine. U kipući bujon prvo staviti artičoku, a nakon pet minuta i krompir. Dodati so i selen i kuvati dvadesetak minuta dok povrće ne bude gotovo.

Paprikaš servirati vruć, posuti ga izmrvljenom, suvom parikom i seckanim peršunom. Ova količina je za pet porcija, a jelo se priprema sat vremena.

R.D.J.