Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ БОГАТСТВО ЏЕМОВА ЈЕЛЕНЕ БОРИЋ ИЗ ВЛАКЧЕ: Посебан рецепт за сваког купца

БОГАТСТВО ЏЕМОВА ЈЕЛЕНЕ БОРИЋ ИЗ ВЛАКЧЕ: Посебан рецепт за сваког купца

138

Јелена Борић из села Влакча код Крагујевца одлучила је да напусти сигуран, државни посао и посвети се производњи џемова. Било јој је потребно две године да преломи од почетне идеје до реализације. За то време је напустила град и посао и вратила се на породично имање и у своје воћњаке. Знала је да је конкуренција велика, јер многа домаћинства праве зимницу за продају, али она је осмислила свој приступ. Прави само џем од вишања, али са 12 укуса. Тачно онолико, колико има хороскопских знакова.

Текст и фото: Биљана Ненковић

– Прво сам одлучила да нећу више да живим у граду. Бетон и гужва су ме депримирали. Нисам више желела да водим живот од 9 до 5 за плату која ми није била довољна. Мало је рећи да ме је околина посматрала у чуду, јер ретко ко данас напушта такозвани сигуран посао и државне јасле. Вратила сам се у село, где се моја породица бави пољопривредом. Од наших око 12 хектара земље, три је под воћем. Имамо засаде јабука, шљива, виноград и вишње – поверава се Јелена Борић, бивша службеница.

Док је у канцеларији размишљала у ком правцу ће јој живот поћи, прошла јој је мисао да је вишња најмање обрађивана воћка. Каже, домаћице направе тек по коју теглу слатка, али џемове ретко ко прави.

– Тако сам донела одлуку да ће вишња бити мој заштитни знак. Али, тегли са зимницом има на претек, те ми је био потребан лични печат, нешто што до сада није виђено. Конкуренција је јака, и осим квалитетне и укусне зимнице, морате да се издвојите још по нечему. Прошла су времена када је за овакве ствари било довољно сликати се за шпоретом како мешате вајрачом џем. Основа ми је била џем од вишања, али који се комбинује са 12 укуса. Сваки укус прати по један хороскопски знак, јер људи воле да се у нечему идентификују, додаје Јелена.

Она је целу једну годину посветила смишљању укуса, који би одговарали сваком хороскопском знаку. У томе су јој помогле пријатељице, које се баве тумачењем наталних карти и нумерологијом. Тако је настала палета производа.

– То се зове моћ укуса. Било ми је важно да се сваки знак препозна у укусу који добије на поклон или купи за себе. Јављале су ми се муштерије и тврде да смо „погодили“ њихов укус – каже она.

Додаје да је сам џем од вишања одличног укуса, више је киселкаст него сладак и прија непцима, а домаћице га ретко праве. Али, сваки додатак по хороскопском знаку даје теглицу која се разликује од других.

– У томе и јесте суштина, коју сам хтела да постигнем. Да свака теглица буде другачија, као што и људи нису исти. Било је потребно доста времена и експериментисања, слагања укуса, занимљивог паковања, израда етикета, али сам на крају добила свој зодијачки круг. Надам се да ће ми звезде и даље бити наклоњене – каже Јелена Борић.

ОВАН

вишња, чоколада

Овај ватрени хороскопски знак има углавном убрзан метаболизам. Препоручују им се риба и салате, али Овнови су склони претеривању у исхрани, нарочито једу веће количине чоколаде и слаткиша, јер су највећа деца Зодијака. По питању хране размаженији су чак и од Близанаца.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us