Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ BOGATSTVO DŽEMOVA JELENE BORIĆ IZ VLAKČE: Poseban recept za svakog kupca

BOGATSTVO DŽEMOVA JELENE BORIĆ IZ VLAKČE: Poseban recept za svakog kupca

465

Jelena Borić iz sela Vlakča kod Kragujevca odlučila je da napusti siguran, državni posao i posveti se proizvodnji džemova. Bilo joj je potrebno dve godine da prelomi od početne ideje do realizacije. Za to vreme je napustila grad i posao i vratila se na porodično imanje i u svoje voćnjake. Znala je da je konkurencija velika, jer mnoga domaćinstva prave zimnicu za prodaju, ali ona je osmislila svoj pristup. Pravi samo džem od višanja, ali sa 12 ukusa. Tačno onoliko, koliko ima horoskopskih znakova.

Tekst i foto: Biljana Nenković

– Prvo sam odlučila da neću više da živim u gradu. Beton i gužva su me deprimirali. Nisam više želela da vodim život od 9 do 5 za platu koja mi nije bila dovoljna. Malo je reći da me je okolina posmatrala u čudu, jer retko ko danas napušta takozvani siguran posao i državne jasle. Vratila sam se u selo, gde se moja porodica bavi poljoprivredom. Od naših oko 12 hektara zemlje, tri je pod voćem. Imamo zasade jabuka, šljiva, vinograd i višnje – poverava se Jelena Borić, bivša službenica.

Dok je u kancelariji razmišljala u kom pravcu će joj život poći, prošla joj je misao da je višnja najmanje obrađivana voćka. Kaže, domaćice naprave tek po koju teglu slatka, ali džemove retko ko pravi.

– Tako sam donela odluku da će višnja biti moj zaštitni znak. Ali, tegli sa zimnicom ima na pretek, te mi je bio potreban lični pečat, nešto što do sada nije viđeno. Konkurencija je jaka, i osim kvalitetne i ukusne zimnice, morate da se izdvojite još po nečemu. Prošla su vremena kada je za ovakve stvari bilo dovoljno slikati se za šporetom kako mešate vajračom džem. Osnova mi je bila džem od višanja, ali koji se kombinuje sa 12 ukusa. Svaki ukus prati po jedan horoskopski znak, jer ljudi vole da se u nečemu identifikuju, dodaje Jelena.

Ona je celu jednu godinu posvetila smišljanju ukusa, koji bi odgovarali svakom horoskopskom znaku. U tome su joj pomogle prijateljice, koje se bave tumačenjem natalnih karti i numerologijom. Tako je nastala paleta proizvoda.

– To se zove moć ukusa. Bilo mi je važno da se svaki znak prepozna u ukusu koji dobije na poklon ili kupi za sebe. Javljale su mi se mušterije i tvrde da smo „pogodili“ njihov ukus – kaže ona.

Dodaje da je sam džem od višanja odličnog ukusa, više je kiselkast nego sladak i prija nepcima, a domaćice ga retko prave. Ali, svaki dodatak po horoskopskom znaku daje teglicu koja se razlikuje od drugih.

– U tome i jeste suština, koju sam htela da postignem. Da svaka teglica bude drugačija, kao što i ljudi nisu isti. Bilo je potrebno dosta vremena i eksperimentisanja, slaganja ukusa, zanimljivog pakovanja, izrada etiketa, ali sam na kraju dobila svoj zodijački krug. Nadam se da će mi zvezde i dalje biti naklonjene – kaže Jelena Borić.

OVAN višnja, čokolada

Ovaj vatreni horoskopski znak ima uglavnom ubrzan metabolizam. Preporučuju im se riba i salate, ali Ovnovi su skloni preterivanju u ishrani, naročito jedu veće količine čokolade i slatkiša, jer su najveća deca Zodijaka. Po pitanju hrane razmaženiji su čak i od Blizanaca.

BIK višnja, lešnik, čokolada

Važi za hedonistu, znak koji voli da jede i pije. Ali, Bik voli i da kuva, a kad naručuje hranu, to čini iz najotmenijeg restorana. Zvezde kažu da je po pitanju hrane pomalo snob. Njegovoj, pomalo ljutitoj i pravdoljubivoj prirodi odgovaraju kombinacije različitih ukusa, koje zajedno prave harmoniju, kojoj uvek teži.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us