Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Bogatstvo Homolja u manastirskim melemima

Bogatstvo Homolja u manastirskim melemima

388

SESTRINSTVO OREŠKOVICE OBNAVLJA MANASTIR

Na početku Homoljskih planina, pored reke Oreškovice, tu gde je priroda bogato dala, a ljudi nisu uspeli previše da otrgnu i zakamene, zagrade, tu gde je sloboda i prirode, i duha, gde je najlepše lekovito bilje, koje leči i telo i um, tu je manastir Oreškovica. Do njega, kroz selo Ždrelo i još četiri kilometra makadamskim putem kroz šumu, taman koliko da se umorite i da vam se duša namiriše lepote. Ovaj manastir braničevske eparhije posvećen je Svetoj Živonačelnoj Trojici, a zadužbina je Kneza Lazara. U njemu vredno sestrinstvo ne staje, za njih godišnja doba znače samo smenu prirodnih darova i njihovo prikupljanje na obroncima Homolja. Igumanija Vaznesenija predstavlja manastir i seća se:

– Manastir je 300 godina unazad bio porušen od strane Turaka. U tom paljenju i pustošenju stradali su svi monasi.

S tračkom radosti dodaje da su netaknute ostale mošti igumana Pajsija:

– Iako je sve bilo uništeno, pronašli smo mošti igumana Pajsija, tako da su cele mošti u manastiru. Imamo i rukavice osveštane na moštima, to je za blagoslov i može da se čuva pod jastučnicom za zdravlje. Zadnjih tridesetak godina se manastir obnavlja iz temelja i sve što u manastiru kupite ide za obnovu.

Lekovi za reumu, išijas, glavobolju, giht

A, ima se šta i kupiti. Po najčistijim livadama Homoljskih planina monahinje, uz čestu pomoć posetilaca, skupljaju lekovito bilje i od njega prave kreme, tinkture, sokove, rastvore, čajeve.

 – Na planini imamo dosta biljaka od kojih pravimo čajeve, razne meleme, tinkture, lek za štitnu žlezdu, kreme za lice, alkoholno-vodeni rastvor od belog krina za proširene vene, kostobolju i reumu, meleme od trideset lekovitih biljaka za reumu, išijas, glavobolju, giht – navodi mati Vaznesenija.

Znanje su, kako kaže, prikupile od oca Tadeja koji je bio iz tog kraja i boravio u manastiru Vitovnica:

– O lekovitom bilju smo nešto saznali od oca Tadeja, s obzirom na to da je on bio u blizini, u manastiru Vitovnica i znao je sve biljke na Homolju. Rodom je bio iz tog kraja. Nešto zna i naša mati Katarina, igumanija manastira koja se bavi biljem. Mi svi sakupljamo bilje i ko god dođe da pomogne u manastiru bere sa nama.

Šta će se brati zavisi od godišnjeg doba.

Sveta ulja iz Svete zemlje

– Homolje je bogato lekovitim biljem. U proleće je prvi sremuš, dobar je za detoksikaciju i čišćenje organizma. Od njega se prave kapi, tinkture ili biljni namaz koji je dobar za imunitet i za poboljšanje krvne slike. S proleća beremo i jagorčevinu, bogatu vitaminom C, zatim i list smokve od koga se pravi lek za štitnu žlezdu, a dobar je i za dijebetes. Zaista ima puno bilja, kantarion leti kao i divizma koja je jako lekovita i koristi se za kašalj i bolesti pluća – objašnjava monahinja iz Oreškovice.

Foto: Vanilica – Sopstveno delo, CC BY-SA 4.0 – Wikipedia

Naglašava da je manastir poznat i po svetom ulju iz Svete zemlje:

– Osim bilja, u manastiru se mogu kupiti duhovne knjige, brojanice, sveta ulja i cd-ovi. Naš otac Dušan, jeromonah manastira, je dugo godina unazad vodio grupe u Svetu zemlju. Imamo svetih ulja i mira iz Svete zemlje, čijom kupovinom pomažete izgradnju manastira.

Oreškovica je i, misli se, jedini manastir u Srbiji u kome tokom cele godine gori blagodetni oganj, opet zahvaljujući ocu Dušanu.

– S obzirom na to da je otac Dušan dugo godina vodio grupe u Svetu zemlju, on je za Vaskrs prenosio blagodetni oganj u naš manastir. Mi oganj održavamo preko cele godine u svim kandilima u manastiru. Vernici to znaju i dolaze da pale sveće na blagodetni oganj, uzimaju ulje od blagodatnog ognja iz raznih kandila. Time se pomazuju za zdravlje u obliku krsta na čelu ili na bolnom mestu, tako da je manastir i po tome poznat – kaže mati Vaznesenija, iskazujući zahvalnost na svemu što manastir ima i može da ponudi ljudima koji prevale nimalo lak put kako bi ga posetili.

Sezonski sokovi i sirupi

U manastiru Oreškovica možete kupiti i sezonske sokove i sirupe. Sezonski sok od bagrema i suručice, na primer, pije se za miran san i optimistično raspoloženje, podiže imunitet, pomaže kod svih vrsta urinarnih infekcija i bakterija, dok je sezonski sirup od cveta jorgovana dobar za jačanje imuniteta i smanjivanje šećera.

Tekst i foto: Zorica Dragojević