Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Богданови из Ђурђева oпределили се за бамију

Богданови из Ђурђева oпределили се за бамију

147

Пише: Андријана Глишић

Бамија, пореклом из Африке, пронашла је пут и до Србије, а неколико година узгајају је и повртари у околини Новог Сада. Породица Богданов из Ђурђева одлучила се за ову биљку пре пет година. Благодат је, кажу, вишеструка. Првенствено је препоручују као биљку која поспешује боље варење, а има велику примену и у кулинарству.

– Укус је сличан зеленишу и саветујем да се конзумира пре свега у свежем стању. Ваља је опрати, исецкати и јести као салату. Добро је и пропржити је на тигању у маслиновом уљу уз бели лук, а одлична је и комбинација бамије и меса. Има у себи слуз која је јако лековита, поспешује варење, скупља све токсине и прочишћава организам, посебно је добра за труднице – наводи Александар Богданов.

Берачи морају бити заштићени од гребања

Најпре је његова породица засадила ово поврће у мањој, затим су површину проширили на већу башту, а од првог дана је узгајају по принципима органске производње.

Прве године смо имали 50кг, затим 200кг у сезони, дошли смо и до 600-700кг и пре две године остварили две тоне на површини од 4.000 квадрата – каже.

Саде је тако што стављају три семена у једну кућицу, на размаку од једног метра између редова, уз метар одвојености и у самом реду. Сеје се крајем маја, почетком јуна, најбоље је када температура земљишта пређе 15 степени.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us