Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ BOKVICA: Narodni lek svima dostupan

BOKVICA: Narodni lek svima dostupan

797

Bokvica je jedna od najrasprostranjenijih i najdostupnijih lekovitih biljaka. Ženska (Plantago major) i muška bokvica (Plantago lanceolata) imaju skoro isto lekovito dejstvo koje je poznato već hiljadama godina. Koristili su ih drevni grčki i kineski doktori, a u srednjovekovnim knjigama o lekovitom bilju ta vrlo cenjena biljka se preporučivala za čak 24 različite bolesti.

List ove lekovite biljke sadrži oko četiri odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida, dok u semenu bokvice ima sluzi, masnog ulja, belančevina i šećera. Obe vrste koriste se u narodnoj medicini kao losioni i napici za rešavanje problema na koži, na primer, svrabeži i ispucale kože, posekotina ili drugih površinskih povreda, ugriza insekata ili upale očiju.

Ublažava probleme s disanjem

Prilikom unutarašnje upotrebe bokvica deluje kao blago sredstvo za iskašljavanje, a sluzi koje sadrži ublažavaju upale sluznice, pa je izvanredan lek protiv kašlja i bronhitisa. Takođe, može da olakša stanje kod astme, upale sluzokože disajnih puteva, laringitisa, faringitisa i različitih alergijskih reakcija koje izazivaju probleme sa disanjem.

Srodna vrsta ove biljke je indijska bokvica. Uprkos nazivu,  raste i u našim južnijim krajevima – na peščanim mestima, uz puteve i na krovovima.

Indijska bokvica takođe je poznata kao psyllium, psilium ili buhačica (Plantago ovata). Vrlo slično delovanje imaju biljke Plantago psyllium i Plantago indica. Ova biljka sadrži vlakna, lipide, nezasićene masne kiseline, iridoide (aukubozid) i mnogo sluzi. Indijska bokvica ima mogućnost povećanja volumena i do 15 puta, a to osigurava olakšano pražnjenje creva i stvaranje osećaja sitosti. Iako je prvenstveno laksativ, može povoljno da deluje i na smirenje dijareje. Takođe se koristi u slučaju sindroma iritabilnog creva, ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti, povišenog holesterola povezanog s hroničnim zatvorom i sindroma lenjih creva.

U medicini i u kulinarstvu

Čini se da bokvica ima i antibakterijska svojstva, jer novija istraživanja pokazuju da njen ekstrakt uspešno deluje kod plućnih infekcija. Zbog tanina deluje kao adstringens, a zbog sluzi ublažava upale. Upotrebljava se u slučaju katara gornjih disajnih puteva, kod upale sluznice usne duplje i ždrela i sindroma nervoznih creva. U narodnoj medicini koristi se za lečenje rana, često u mešavini s kamilicom, za ispiranje ili obloge.

Smrvljeni listovi i njihov sok sprečavaju nastanak oteklina i svraba prilikom uboda insekata. Listovi bokvice stavljali su se u cipele da ublaže žuljeve nastale dugim hodanjem. Sveži sok preporučljiv je i protiv prolećnog umora, za “čišćenje krvi” i podsticanje metabolizma. Zahvaljujući velikoj količini kalijuma,deluje i diuretički. Mladi i nežni prolećni listovi muške bokvice  mogu da se upotrebljavaju za supu, mešane salate ili se kuvaju kao spanać. Kuvanjem listovi poprime prijatan, slabo aromatičan miris i ukus, koji podseća na vrganje. Gorkast ukus može se ukloniti potapanjem usitnjenih listova u mlakoj vodi tokom 30 minuta. Kod nešto starijih listova mogu se prethodno s donje strane izvući vlaknaste žile.

Muška bokvica može da služi kao zdravo prolećno povrće. Jedu se sasvim mladi listovi, nabrani pre razvoja cveta, od marta do juna. Dodaju se u supu, a nakon kuvanja od 10 do 15 minuta mogu se poslužiti kao salata ili varivo slično spanaću. Najbolje ih je mešati s drugim lisnatim povrćem. U Nemačkoj ove listove prže na masti s jajima, šećerom i cimetom, a na Kavkazu i Dalekom istoku stavljaju ih u supe. Nakon svakog košenja, bokvica ponovno naraste. Treba da se suši brzo, jer listovi inače pocrne.

Foto: Pixabay

Protiv akni i mitesera

Uzeti 15 do 20 grama sveže isceđenog soka od bokvice,  pomešati s 10 do 15 g masne kreme i dodati nekoliko kapi ružinog ulja i kašičicu nevenove masti, pa dobro izmešati. Mešavina se koristi protiv akni i gnojnih mitesera.

Protiv žučnog kamenca

Seme bokvice koristi se i za uništavanje parazita, ameba i glista. Preporučuje se kao laksativ, naročito za decu, i kod upalnih stanja sluznice. Dnevno konzumiranje osam grama semena sprečava stvaranje žučnog kamenaca.

Sveži sok

Potrebno vam je 500 grama svežih listova bokvice. Sok je najlakše pripraviti u sokovniku ili listove dobro usitnite štapnim mikserom pa procedite kroz gazu. Nekoliko puta na dan popijte po kašiku soka pomešanog s pola kašike tople vode. Uzima se prilikom  „prolećnih tegoba“ za čišćenje i podsticanje metabolizma, a koristan je i protiv plućnih bolesti, čak i tuberkuloze.  

Leči rane u ustima

Bokvica je odlična za brzo lečenje rana na licu i u ustima. Sprečava gnojenje i podstiče zaceljivanje, što duguje aukubinu. Sažvakani listovi  postavljeni kao obloga na zub i desni mogu da spreče infekciju zuba u ranim fazama.

Ublažava tegobe s kožom

Popularna je upotreba bokvice u slučaju svih vrsta kožnih tegoba, kao što su rane, čirevi, posekotine, razderotine, modrice, podlivi, opekotine, plikovi, žuljevi, zanoktice, ubodi insekata i osipi raznih uzroka. Za lečenje se koristi opran sveži list i napravi se kaša od njega pa se nanese na obolelo mesto. Zbog lake dostupnosti, bokvica je izvrsna prva pomoć kod uboda insekata.

List na opekotine

Nakon što opekotinu isperete hladnom vodom, stavite na nju list bokvice koji ćete učvrstiti flasterom.

Maska za lice

Na gazi izrežite rupe za usta, oči i nos. Listove mlade bokvice sameljite i prelijte proključalom vodom (1:3). Neka voda ponovno proključa i vri tri minuta. Natopite gazu ohlađenom tečnošću i držite na licu oko 15 minuta. Isperite.

Čaj od bokvice

Narezane ili razmrvljene listove bokvice (dve kašičice) prelijte šoljicom vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procedite i zasladite medom. Čaj ima prijatan miris i ukus, pa je pogodan za decu. Popijte dve-tri šolje na dan.

Medeni eliksir

Pola kilograma svežih i dobro opranih listova bokvice sameljite u mašini za mlevenje mesa ili u multipraktiku. Samlevene listove i sok koji je iz njih iscurio pomešajte s kilogramom meda i 50 grama usitnjene smole propolisa. Dobro promešajte i ostavite da odstoji tri dana uz povremeno mešanje drvenom ili plastičnom kašikom. Uzimajte ovaj eliksir tri puta na dan po jednu kašičicu (drvenu ili plastičnu, da izbegnete oksidaciju) desetak minuta pre obroka. Ovaj eliksir preporučuje se svima koji pate od bolesti disajnih organa, bronhitisa i upale pluća. Koristan je pušačima i svima koji žele da očiste disajne puteve.  

Sirup protiv kašlja

Sveže ubrane listove bokvice stavite  u staklenu posudu u pet centimetara debelim, blago natisnutim slojevima. Svaki sloj pospite šećerom. Posudu prekrijte gazom ili pamučnom krpom i stavite na sunce. Ostavite od četiri do šest nedelja na osunčanom mestu. Procedite i ulijte u tegle. Pijte nekoliko puta na dan po kašičicu. Pogodno je i za decu.

Ulje od bokvice

Sterilizovanu teglu napunite naseckanim listovima bokvice i prelijte maslinovim uljem tako da ih potpuno prekrije. Zatvorite i odložite na tamno mesto. Promućkajte jednom dnevno i nakon dve nedelje procedite. Možete ga koristiti samostalno ili kao bazu za druge mešavine.

Dobro jutro broj 566 – Jun 2019.