Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА БОКВИЦА: Пролећни еликсир из вашег дворишта

БОКВИЦА: Пролећни еликсир из вашег дворишта

323

Пише: Биљана Ненковић

Боквица је једна од најдоступнијих и најраспрострањенијих лековитих биљака. Сетимо је се углавном у пролеће, када бисмо да освежимо организам зеленишем, или када нам је потребно неко лековито природно средство. Набавка боквице подразумева одлазак у природу, тражење и брање. Али, могуће је расадити је и у дворишту, како би преко целе године била надохват руке. Овај посао не захтева претерано ангажовање, а лековита биљка нам је увек доступна.

Женска боквица (Plantago major) и мушка боквица (Plantago lanceolata) имају готово исто лековито својство, које је познато хиљадама година. Користили су их древни грчки и кинески доктори, а у средњовековним књигама о лековитом биљу та врло цењена биљка препоручивала се за неколико десетина болести. Чак се и потпуно здравим особама препоручује да је користе у исхрани, поготову с пролећа, како би се организам опоравио од дуге и исцрпљујуће зиме. Најлакши начин је додавати је салатама или цедити сок од листова.

Ублажава упале, јача имунитет

И мушка и женска боквица користе се у народној медицини као лосиони и напици за решавање проблема на кожи, посекотина, упале очију. Благо је средство за искашљавање. Слуз из боквице ублажава упале слузнице, па је изванредан лек против кашља и бронхитиса. Такође, може да олакша стање код астме, ларингитиса, фарингитиса и различитих алергијских реакција које изазивају проблеме са дисањем.

Боквица има и антибактеријско дејство, јер су нова истраживања показала да екстракт боквице делује против плућних инфекција. Употребљава се код катара горњих дисајних путева и код синдрома нервозних црева.

– Свежи сок препоручљив је и за пролећни умор, за чишћење крви и подстицање метаболизма. Захваљујући великој количини калијума делује и диуретички. Млади и нежни пролећни листови боквице, убрани у марту и априлу, могу да се употребљавају за супу, мешане салате или да се једноставно спремају као спанаћ. Укус куваних листова подсећа на вргање, а горчина се може уклонити потапањем уситњених листова у млакој води пола сата. Са старијих листова претходно треба скинути влакнасте жиле са доње стране. Наравно, одлична је комбинација меда и боквице, која је добра за гастритис и за јачање отпорности организма – каже Тома Ковачевић, пчелар из Крагујевца и креатор лековитих имуномешавина од меда.

У природу по здрав оброк

Мушка боквица је попут здравог пролећног поврћа. Једу се млади листови, набрани од марта до јуна. Додају се у супу, а најбоље их је мешати са другим лиснатим поврћем. У Немачкој ове листове прже на масти с јајима, шећером и циметом, а на Кавказу и Далеком истоку стављају их у супе. Листови се беру од јуна до октобра, по могућности пре него што биљке процветају. Након сваког кошења, боквица поновно нарасте. Треба их одмах употребити.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us