Rak rana stabla i grana

Rak rane prouzrokuje gljiva Nectria galligena. Na kori stabala i granama jabuke obrazuju se manje ugnute pege koje se šire, zahvatajući nove delove kore i drvo. U daljem toku razvoja bolesti, obolela mesta pocrne i raspadaju se, stvarajući duboke rane oivičene izraslinama. Postoje dva oblika raka, to su otkriven i pokriven.

U otkrivenom rane su otvorene sa pocrnelim drvetom i po ivici su poređane izrasline, dok su kod drugog oblika rane skoro potpuno pokrivene izraslinama, osim uzanog otvora. Kod jabuke se javljaju oba, dok kod kruške najčešće samo pokriveni tip. Rak rane jabuke su rasprostranjene po starijim i zapuštenim zasadima na izmrzlim delovima voćaka, po voćkama koje se gaje na lošem zemljištu, kao i po stablima koje su napale bolesti i štetočine. Obolele voćke daju oskudan rod s plodovima lošeg kvaliteta. Takve voćke vremenom se suše, prvo grančice i grane, a zatim cela stabla.

Foto: realenglishfruit.co.uk

Intenzitet napada se ocenjuje pregledom listova, plodova, stabala, grana i grančica. Pregledom listova i plodova utvrđuje se procenat zaraženosti. Na stablu se zaraza ocenjuje prema skali od 0 do 4 ili od 0 do 9.

Pošto je to bolest zapuštenih, starih stabala, voćari bi trebalo da primenjuju prvenstveno preventivnu zaštitu. Prvo, nove zasade treba podizati na bezbednoj udaljenosti od zaraženih, na kvalitetnom zemljištu bogatom hranivima. Stare voćke treba đubriti, ali ne preobilno azotom. Najvažnija direktna mera je pravovremeno odstranjivanje zaraženih delova voćaka testerom, a ne nožem. Odstranjeni zaraženi delovi voćaka se obavezno spaljuju. Ako zaraza nije poodmakla, stare voćke ne treba krčiti već nastaviti s negom, prihranom i zaštitom.

Piše: Vladimir Kostić,

savetodavacu PSSS Kraljevo

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18