Borba protiv ervinije na minus 5 stepeni

Zaštitari bilja navode evropsku i američku školu u borbi protiv ervinije u zavisnosti od toga koliko je bolest uzela maha u voćnjaku. Oba učenja podrazumevaju uklanjanje zaraženih grana, ali u različitim godišnjim dobima. U zasadima gde je jak napad ervinije primenjuje se takozvana američka škola, kada je temepratura vazduha u minusu.

„Po američkom učenju u takvim voćnjacima ne treba ništa dirati do zime. Kada temperatura padne ispod minus 5 stepeni, pa sve do minus 10, treba skidati osušene delove, jer bakterija tada miruje. Zaražene delove treba iznositi van parcele i spaliti ih“, kaže Verko Kačarević, inženjer zaštite bilja i ujedno voćar iz Vinče kod Topole. 

Evropska škola se primenjuje kada je manji napad bolesti. Zaraženi delovi se odmah seku u toku sezone, izbace iz voćnjaka i obavezno spale.

„Osušene delove treba seći 30 do 40 centimetara do u zdravo tkivo. Makaze u oba slučaja  posle svakog sečenja treba dezinfikovati u varikini ili alkoholu od 90 procenata“, objasnio je Kačarević, naglasivši da je ervinija je ciklična bolest i da posle jakog napada miruje oko šest- sedam godina, a da u biljku ulazi preko žiga tučka.

„Bolest je najagresivnija u mladim zasadima starosti tri do četiri godine. Izaziva brzo i naglo sušenje grana. Bakterija uđe u vodilicu i dolazi do sušenja celog stabla. Kod starijih zasada bolest se nalazi na periferiji, te su u takvim voćnjacima manje štete. Na našem tržištu nema registrovanih sredstava u borbi protiv ervinije. Preostaju samo bakarni preparati, koji ne utiču na tok bolesti, već samo povećavaju otpornost biljke“, kaže Verko Kačarević.

U starijim zasadima trebalo bi primeniti bakarne preparate, ali u malim dozama, od 500 do 600 grama po hektaru, jer one delom utiču na erviniju, ali ne prave problem na plodu.

„Kod propisanih doza dobijaju se šugavi i mrežasti plodovi. U mladim zasadima bez ploda prska se u propisanim dozama. Prednost treba dati preparatima na bazi bakar-hidroksida pošto su za nijansu mekši. Za razliku od Evrope, u SAD je registrovan streptomicin sulfat koji se primenjuje preventivno u toku cvetanja. Međutim, kod nas nije registrovan antibiotik, koji bi bio delotvoran. Reč je o karantinskoj bolesti, i ako dođe do nekontrolisanog širenja i prenosa na susedne voćnjake, nadležni mogu narediti krčenje zasada“, navodi Verko Kačarević.

Prvi simptomi mogu se primetiti u rano u proleće, na tek otvorenim cvetovima. Oni dobijaju vlažan izgled, venu, postaju smežurani, tamno-mrke boje. Drugi simptom se primećuje mesec dana nakon cvetanja. Na izdancima se pojavljuju crni listovi, ubrzo se osuše i klonu. Patogen se širi na grane, stablo i koren. Kora dobija crveno-smeđu boju, širi se i puca, a plodovi postaju smeđi. Na njima se pojavljuje bakterijski iscedak.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18